North Sails LOFT NEWS

Samo jedan plov na PH za klasu Šljuka

📸 regate.com.hr

Kao što naslov kaže, ove godine nije se proglasio pobjednik Prvenstva Hrvatske za klasu Šljuka. Razlog je što se u tri dana jedrenja uspio do kraja odjedriti samo jedan plov!

Jedriličarski klub Split bio je organizator ove regate koja je ujedno bila uvertira u Europsko prvenstvo klase koje će se jedriti u istom akvatoriju od srijede 1. rujna, pa do subote 4. rujna. To je razlog zašto je ovogodišnje PH imalo u svom nazivu i “otvoreno”, jer je za nastup na njemu dozvolu dobilo i mnoštvo posada koje su ovu priliku iskoristile za testiranje uvjeta koji bi ih mogli očekivati nekoliko dana kasnije.

Ukupno je zajedrilo 28 posada, a od čega je 6 bilo iz Hrvatske. Uglavnom je bila riječ o kormilarima koji imaju dosta dug staž u klasi, a u svojstvu flokista moglo se vidjeti i nekoliko novaka, dok je jednoj posadi ovo bio premijerni nastup, a da bi sve skupa bilo zanimljivije i neobičnije za hrvatske uvjete treba naglasiti da je riječ o kompletno ženskoj posadi!

Kao što se već zna, Šljuka je klasa koja nema spolnih i dobnih ograničenja i podjela, pa su se tako i u Kaštelanskom zaljevu mogle vidjeti sve moguće kombinacije po pitanju posada. Nastupile su čisto muške, čisto ženske, mješovite, pa čak i kombinacije u kojima su flokisti još uvijek teenageri i po više desetljeća mlađi od kormilara.

Što se tiče regate, natjecateljski dio trajao je od petka, pa do nedjelje. Organizatori su uložili vrlo velik trud i uz pomoć velikog broja volontera iz kluba izvrsno su odradili sve što je bilo u njihovoj moći. Međutim, vremenske prilike nisu im išle na ruku.

Prvog dana jedrenja stvorili su se uvjeti za jedan start. Postavljeno je regatno polje, pokrenuta je procedura, startalo se i jedrilo neko vrijeme dok se nije morao svirati prekid. A da sve bude zanimljivije cijeli dan je obilježila jaka kiša, po kojoj se i jedrilo to nešto malo organiziranog obilazaka bova.

Drugi dan zapuhala je bura i bilo je oblačno uz malo kiše. Polje je postavljeno i uspješno se startalo. Sve je bilo po planu, ali nevera iza Kozjaka bila je razlogom što se situacija razvijala obrnuto od službene vremenske prognoze koja je najavljivala slabljenje vjetra kako dan bude odmicao. Vjerojatno prognostički model nije mogao predvidjeti takav razvoj na ovoj mikrolokaciji. Uglavnom, kako se nevera približavala tako je vjetar jačao, a to se uskladilo s približavanjem tog plova njegovom kraju. Posljednje jedrilice ulazile su u cilj s vjetrom koji je puhao i više od 20 čvorova.

Nakon toga više nije bilo jedrenja, ali napokon su se dobili prvi rezultati, a da bi regata bila regularna i da bi se mogli proglasiti najbolji morala su se odjedriti još najmanje dva plova.

Sve nade sad su bile usmjerene prema nedjelji. Prvi start bio je predviđen za 12 sati, dok je ograničeno vrijeme za startni signal bilo 16:00.

Flota i regatni odbor na vrijeme su se postavili na željenu poziciju, a naše posade vrijeme do starta nastojale su maksimalno iskoristiti. Naime, bio je angažiran vrlo iskusni španjolski šljukist Damian Borras da svojim savjetima poboljša nastup naših predstavnika.

📸 regate.com.hr

Njemu ovo nije prvi put da je u Hrvatskoj, a zadnji put smo ga mogli vidjeti prije dvije godine kad je u JK Split organizirana klinika čiji je bio voditelj.

Uvjeti po kojima se krenulo u drugi plov Prvenstva bili su slični onima od subote. Nakon kišnog oblaka nad Kozjakom zapuhala je burica koja je držala oko sat vremena. Međutim, nakon što su postavljene bove i odrađena predstartna procedura najbrži su po vjetru u nestajanju jedva uspjeli obići orcu i offset, dok je oko pola flote još jedrilo prvu dionicu kad je sviran prekid.

Nažalost, to je bilo sve jer je ubrzo nastupila totalna bonaca i nije bilo drugog izbora do povratka u Lučicu.

A što se tiče rezultata iz tog jedinog plova, njih možete pronaći na ovom linku. Ukratko, najbrži u subotu bili su Talijani Tinoco – Bracciano, dok su se naši mogli pohvaliti jedino plasmanima u top ten društvo. Na osmom mjestu imali smo posadu Marinović – Zelić, a na devetom mjestu posadu Jerčić – Prosinečki.


Šljukisti su još jednom potvrdili da su promotori jedrenja u najbolje mogućem svjetlu i pokazali svo veselje i užitak koje ovaj sport pruža. Nadajmo se da će se klasa nastaviti širiti u nas i da će se ove jedrilice moći viđati po klubovima kao što je to bilo prije 40 i više godina.

Do tada, ako vas put ovih dana vodi prema Splitu, svratite do JK Split gdje imate priliku vidjeti na djelu, po mnogima jedne od najljepših dvosjeda.

📸 regate.com.hr

Na Europskom prvenstvu očekuje se oko 50 posada, a sve novosti možete pratiti na službenim web stranicama, odnosno na pratećim Facebook stranicama, dok fotogaleriju posljednjeg dana PH možete pronaći na ovom linku.

  • #GoBeyond