North Sails LOFT NEWS

TAG MED TIL MINDEN, NEVADA OG SE, HVORDAN ET 3DI-SEJL BLIVER TIL.

I år er det 25 år siden, at North Sails lancerede 3DL-sejlene. Vi tog skridtet fra håndværk til industri, da vi begyndte at støbe laminerede sejl. I 2010 gik vi niveauet højere, da vi introducerede 3Di, udviklet for undgå problemet med delaminering.

Fabrikken i Minden er udviklet til at producere 3DL-sejl, men er sidenhen blevet tilpasset 3Di-teknologien. I princippet er det eneste, der er tilbage de store justérbare forme og symaskinerne, der bruges til at lave finish på – forligsbånd, gjorde, mm.

Set med danske øjne, så var 1992 også et stort år. Tre ud af de otte både, der kæmpede om en plads i America’s Cup, havde en diamant i alle sejlene. D’herrrer Søderlund, Christensen og Ussing Andersen fornemmede dog hurtigt, at 3DL kunne noget helt specielt! Det var grunden til, at de besluttede sig for, at diamanten måtte lade livet til fordel for den teknologiske udvikling. De har ikke set tilbage siden. De har kun set frem og været en væsentlig del af udviklingen siden 1995.

De husker dog tydeligt, at det spredtes som en steppebrand gennem hele branchen, da 3DL blev introduceret. Det var ikke blot et unikt og banebrydende produkt, hvor man kunne støbe et helt sejl, i lige præcis den facon, der passede til båd og vejrforhold, i én samlet proces. Al anden teknologi blev med ét gammeldags. Det fremtvang også en gennemgribende omstrukturering af resten af en branche, der mere eller mindre havde arbejdet ud fra samme princip i 1000 år.

Design på computer, og generel videnskabelig tilgang, var ikke noget nyt i den forstand – også her var North Sails pionerer – men inden 3DL kom ind i billedet, blev de fleste sejl lavet lokalt af sejlmagere, som kravlede rundt på gulvet for at skære panelerne, hvorefter de satte sig i huller og bukkede sig over symaskinen for at samle dem. Pludselig var sejlloftet blevet en avanceret fabrik med robotter. For at følge udviklingen skulle man ikke længere blot have knowhow. Man skulle bygge et helt produktionsanlæg, som ingen tidligere havde været i nærheden af. Det tog nogle år, men så begyndte resten af branchen at tilbyde et lignende produkt. Ingen har dog til dato udviklet en proces, der bygger et sejl fuldstændig uden sammensyninger, som North Sails har. Med konkurrenterne i hælene, måtte North Sails holde egen udvikling i højeste gear. Det resulterede i lanceringen af 3Di i 2010. Her lagde vi barren et hak højere. Det teknologiske niveau i 3Di-processen satte endnu en gang større krav til knowhow og maskinpark.

Vi inviterer hermed indenfor på vores fabrik i Minden, Nevada – langt fra havet, for at vise, hvordan et 3Di-sejl bliver støbt i ét helt komposit. Som du kan se, minder den ikke særligt meget om et klassisk sejlloft, som for bare 25 år siden var symbolet på vores branche.

  • #GoBeyond