North Sails LOFT NEWS
SNART VIND I SEGLEN FÖR PRINCESS SVANEVIT
Renoveringen går mot sitt slut – och vi har fått uppdraget att förse henne med segel

Princess Svanevit är en klassisk 12mR-yacht från 1930. Det är en magnifik båt, dessutom med en spännande historia.
Hon beställdes av förläggaren Erik Åkerlund inför KSSS:s hundraårsjubileum 1930, ritades av Gustaf Estlander – “Trollkarlen från Nyland” – och byggdes av Carl Plym på det legendariska Neglingevarvet.
Åkerlund kappseglade båten med framgång i både Sverige och England, men sålde henne redan efter några år. I mitten av 50-talet seglade tredje ägaren ner Princess Svanevit till Spanien, där hon försvann spårlöst. Femtio år senare bestämde sig träbåtsbyggarna Bobby Cyrus och Andreas Millde för att försöka leta upp henne. Med hjälp av bland annat Google Earth lyckades de hitta henne uppställd på en kaj i södra England, och de ägnade sedan sju år åt att övertala ägaren – en excentrisk miljardär som gjort sig en förmögenhet på fastigheter – att få köpa henne. Precis innan kontraktet skulle undertecknas avled ägaren och det tog dem ytterligare något år att komma överens med dödsboet.
Men i augusti 2017 var allt äntligen i hamn och Princess Svanevit skeppades till Sverige. Hon fördes till Stockholms Båtsnickeri i Saltsjöbaden, inte långt från den plats där hon en gång byggdes. Sedan dess har hon under Andreas Milldes ledning genomgått en oerhört genomgripande renovering, som nu börjar gå mot sitt slut.
Om allt går som planerat seglar hon i slutet av augusti!
Vackra segel till en vacker båt
North Sails har varit involverade i 12mR-klassen sedan Lowell North rattade US 27 Enterprise i America’s Cup 1977. Intresset för såväl klassiska som moderna tolvor har ökat kraftigt på senare år, inte minst i Nordeuropa där klassen nu samlar runt 25 båtar, och North Sails-gruppen har lagt ner stora resurser på utveckling av design och konstruktion av segel.
För moderna tolvor finns inga begränsningar när det gäller segelmaterial, men för klassiska tolvor står valet mellan vävd duk eller laminerad polyester. 3Di-segel byggda i polyester ryms inom regeln, och om det är max prestanda man är ute efter är detta det självklara valet. Mycket riktigt sitter det 3Di 330 RAW-segel på de flesta klassiska tolvor som används för kappsegling.
De segel vi nu tar fram till Princess Svanevit är dock av mer klassiskt snitt. Tanken är att hon ska återställas till det skick och utseende hon hade som ny, och det gäller så långt möjligt även rigg och segel. “De estetiska värdena har stått i första rummet”, säger North Sails Anders Lewander, “men de har fått vägas mot de praktiska fördelar som modern teknik ger oss. Det har ju ändå skett en del utveckling på materialsidan sedan 1930.”
Tankarna bakom seglen har utvecklats i nära dialog med Christian Harding och Janne Björnberg, som är knutna till projektet som koordinator respektive sakkunnig. Christian är välkänd mångsysslare inom segling och Janne har varit segelmakare sedan 70-talet och driver idag Next Sails. Båda har massor av erfarenhet, inte minst av classic-båtar.
Krysseglen sys på traditionellt vis i högkvalitativ dacronduk, men panelerna är smalare än vanligt. Fock och genua får en gammaldags vådlayout som kallas för “mitre cut”, med en söm som går diagonalt mellan skothorn och förlik. Även förstärkningarna får ett utseende som minner om svunna tider.
För att klara de höga laster som en så tung och styv båt genererar kommer några av seglen sys med two-ply-teknik, det vill säga dubbla lager duk längs akterliket. Two-ply är väl något man i dag främst förknippar med 80-talet, men i det här fallet har vi försökt hitta en estetik som ansluter till ett betydligt äldre ideal.
Mer av “uppvisningssegel” är racingsegel, skulle man kunna säga, men syftet är även att göra en noggrann utvärdering av laster och den helt nya moderna trämastens karaktär.
Just uppvisningssegling är också det som väntar framöver. Visionen är att Princess Svanevit ska bli “Hela Sveriges båt” och efter sjösättning och sedvanliga tester kommer hon visas upp i hamnar och på kappseglingar runt hela Sverige.
Princess Svanevit ägs av ett aktiebolag, som i sin tur kontrolleras av den ideella föreningen Svenska Träbåtar. För dem har renoveringen ett bredare syfte än att bara ge en vacker gammal båt nytt liv. Förhoppningen är att Princess Svanevit ska öka intresset för klassiska träbåtar och bidra till att de bevaras i Sverige. Bland de långsiktiga målen finns bland annat att få upp båtbyggnadskonsten på Unescos världsarvslista och driva igenom rotadrag för renovering av klassiska båtar!
Lästips
På projektets hemsida och Facebook-sida finns massor av information. Och i premiärnumret av helt nya tidskriften Båtklassiker ägnas ett trettiotal sidor åt Princess Svanevit, Erik Åkerlund och klassiska tolvor.
