North Sails LOFT NEWS

FORSKELLEN PÅ EN GENNAKER OG EN SPILER

At vælge det rigtige sejl til hver lejlighed

📸. Lissa Photography

Som en skaffel (kombination af en ske og en gaffel), stammer navnet Gennaker fra kombination af de to engelske ord Genua og Spinnaker. Ulig en skaffel, er gennakeren en ny sejltype. Hvad præcist er en gennaker? Kort fortalt, en gennaker har en genuas form (asymmetrisk, hvor Halsen er fastgjort til stævne og begge skøder er i samme skødehjørne med den samme dybde som en Spiler. Gennakeren er et alsidigt sejl til halvind og læns, mens spileren er bygget til dybe vindvinkler (læns).
Udtrykket gennaker kan virke kompliceret. Lad os først sikre os, at vi forstår de to originale sejltyper: Spileren og Genuaen.

Hvad er en spiler?

En populær online ordbog definerer spileren som: En Spiler er et ballonlignende sejl der er designet til at sejle med vinden på læns og slør… Dengang alle spilere var symmetriske, ville ordbogens definition have været fin.

I dag er tingene lidt mere komplicerede.

melges 32 north sails zerogradinord
Asymmetric spinnakers on Melges 32’s. 📸.  Zerogradinord / Melges 32 Class Association

Symmetriske spilere og asymmetriske spilere

Vi beskriver nu spiler på ovenstående billede som symmetriske spiler. Del en spiler lodret i to halve og de to sider vil være spejlbilleder. Luv skødehjørne holdes ud med en spilerstage der er fastgjort på mastens forside, og når der bommes flyttes stagen til det modsatte hjørne på spileren. I modsætning til et forsejl, er der ingen defineret tack or clew; begge er clews, indtil stagen er fastgjort og det hjørne bliver the tack.

(Ja, det er kompliceret.)

Symmetriske splere er fortsat en levedygtig sejltype til sejlads på medvind på både udstyret med spilerstager og den nødvendige rigning. De flyver godt, når de sejler “dybt”, med spilerstagen kvadreret godt bagud – eller som ordbogen siger, “når de løber for vinden.” I løbet af de sidste par årtier er en anden spiler-type blevet mere og mere populær – den asymmetriske spiler eller ” Et sejl.” En asymmetrisk spiler har tre forskellige hjørner:Hmm, det lyder meget mere som et fok eller en genua…

Asymmetriske spilere er populære på både, der har permanente bovspidser eller tilbagetrækkelige stager. De bruges også af cruisingsejlere, fordi de er lettere at håndtere end symmetriske spilere.

Mens symmetriske spilere og asymmetriske spilere ser forskellige ud, er de begge spilere under måleretningslinjerne i de fleste kapsejladsregler. Vi går ikke nærmere ind på specifikationerne for sejlmålingsprotokoller her, men formålet er at se på at spilere bærer betydelig omkreds (bredde) og derfor er nyttige, når de reaching/running. Et bredt, kurvet sejl som dette flyver simpelthen ikke med vinden.

12 metre worlds, Ian Roman, North Sails, Newport, RI 2019
Fleet of symmetric spinnakers. 12 Metre Worlds 2019, Newport, RI 📸. Ian Roman

Hvad er en genua?

Hvis du googler ‘Genua’, er dette sandsynligvis, hvad du vil finde: en stort fok eller et forsejl, hvis fod strækker sig agterud for masten, især brugt på kapsejladsbåde. Alle fokke og genuer er asymmetriske; del en fok i to lodret, og de to resulterende stykker er næppe spejlbilleder. Også her hjælper retningslinjerne for måling af kapsejladsregler yderligere med at definere standardformen for en fok eller en genua: Trekantet, med en mindre omkreds end en spiler, med kun et hjørne (clew) tilladt at flyve frit (med fastgjorte reb for at holde det under kontrol).

Antigua Sailing week 2015
Genoa headsail. 📸. Paul Wyeth

Hvis du googler ‘Genua’, er dette sandsynligvis, hvad du vil finde:

en stort fok eller et forsejl, hvis fod strækker sig agterud for masten, især brugt på kapsejladsbåde. Alle fokke og genuer er asymmetriske; del en fok i to lodret, og de to resulterende stykker er næppe spejlbilleder. Også her hjælper retningslinjerne for måling af kapsejladsregler yderligere med at definere standardformen for en fok eller en genua:

Trekantet, med en mindre omkreds end en spiler, med kun et hjørne (clew) tilladt at flyve frit (med fastgjorte reb for at holde det under kontrol).

En dag for mange år siden var der nogen der tænkte: måske skulle vi tage en genuas form (asymmetriske dimensioner, head and tack pinned down, a couple of sheets tied to the clew) og give den mere omkreds som en spiler. Det er vanvittigt nok til at kunne fungere! Men hvad skal man kalde denne genua / spiler? Og så blev gennakeren født.

En gennaker flyver ikke som en genua. Og den er ikke lige så effektiv som en spiler, der er bygget til specifikke vindvinkler. Men en gennaker fungerer godt som et alsidigt medvinds sejl til reaching/(almost) running. Og fordi der ikke er brug for nogen spilerstage, er en gennaker meget lettere at rigge og sætte end en symmetrisk spiler.

En gennaker har den asymmetriske form som en genua med en spilers omkreds (bredde).

Er en gennaker til kapsejlads eller tursejlads?

Er en gennaker et cruisingsejl eller et kapsejladssejl? Ja. Det kommeer an på. Mange kapsejladsregler kræver et specifikt mindstemål for en spiler og et maksimal omkredsmål for at kvalificere sig som et lovligt forsejl – og det efterlader en no-go-zone derimellem. Når det sker, skaber dette “ulovlige”sejlstørrelsesområde til kapsejlads en meget håndterbar gennaker til tursejlads.

For nylig er regler for rating / handicap begyndt at fjerne denne gråzone – måske har du hørt udtrykket “tweener” sejle? Hvis du har en gennaker, kan din sejlproducent hjælpe dig med at afgøre, om den kvalificerer sig til den type kapsejlads, du vil deltage i.

En anden grund til, at udtrykket gennaker er forvirrende, er, at dets anvendelse har udviklet sig forskelligt rundt om i verden. Afhængigt af din placering henviser navnet muligvis til en cruisingorienteret sejlkonfiguration. Eller det kan beskrive et meget højteknologisk, tætvindsvinkel, sejl på højeste grand prix niveau. Hvis du har brug for hjælp, skal du bede din lokale North-ekspert om at forklare brugen.

Udviklingen indenfor gennaker-teknologien

Udviklingen indenfor gennakere har flyttet sig meget hurtigt i de seneste år, til både tur- og kapsejlads. Et godt eksempel er North Sails Helix Rulle Gennaker. For mere information om branchens leading edge henvises til Helix, Load-sharing og Structured Luff. Utroligt meget mere end en skaffel – en gennaker er en god tilføjelse til din sejlgarderobe – til både tursejlads og kapsejlads. North Sails er glade for at introducere Helix Rulle Gennaker, en ny sejltype til cruisingmarkedet. Den strukturerede luff Helix Furling Gennaker eliminerer det tunge kabel, der kræves til traditionel rulning, og er det mest pålidelige og let håndterbare top-down rullende cruising sejl i verden.

Helix Structured Luff transformerer, hvordan sejl flyver, og er nøglen til at opbygge en moderne sejlgarderobe. Vores cruisingsejl med struktureret luff giver en mere pålidelig rulning end et sejl, der vejes ned med et tungt kabel, er vægtmæssigt lettere, nemmere at håndtere og har et bredere udvalg af vindvinkler. Det reducerer antallet af sejl, du har brug for ombord, såvel som slidtage, hvilket gør det til den perfekte tilføjelse til din cruisingsejlgarderobe.

Med en række materialer at vælge imellem er en Helix Rulle Gennaker tilpasset bådens størrelse og anvendelse: fra familie cruiser til superyacht. Oprindeligt udelukkende et 3Di-sejl, nu er Helix Structured Luff tilgængelig i en række materialer fra vævet polyester til 3Di. På bestilling kan et valgfrit LightWeight UV-cover tilføjes til Helix Rulle Gennaker. For mere information, kontakt din nærmeste North Sails ekspert.

  • #GoBeyond