North Sails LOFT NEWS

Splitu Euro 2021. klase Zvijezda

Dalmatinska flota će u suradnji s Jedriličarskim klubom Mornar biti domaćini Europskom prvenstvu klase Zvijezda u svibnju 2021.!

Da ne bi bilo zabune, s obzirom na ustroj klase Zvijezda (Star, Stella) koji je malo drugačiji od onog kod svih ostalih klasa, kandidaturu za bilo koju regatu ili okupljanje može istaknuti jedino “flota”, a ne jedriličarski klub. Zato je u uvodu istaknuta Dalmatinska flota kao nositelj ovog organizacijskog pothvata.

Iznad “flote” kao veća instanca nalaze se distrikti kojih ukupno ima 21. Način kako su formirani distrikti nastoji povezati određena geografska područja u cjeline koje logički idu jedna uz druga. To često ne prati uobičajene obrasce na koje se povezivaju određene države u nekim drugim asocijacijama, pa se kod nekih većih država pojedini dijelovi mogu pronaći u različitim distriktima. Kako točno izgledaju distrikti možete pronaći na ovom linku.

Hrvatski jedriličari u klasi Zvijezda sudjeluju u aktivnostima kao članovi 17. distrikta zajedno s jedriličarima iz Austrije, Bjelorusije, Češke, Gruzije, južne Njemačke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, središnje Rusije i Ukrajine.

Unutar 17. distrikta djeluje 26 različitih flota, a među njima su dvije naše. Po podacima koji se mogu pronaći na službenim stranicama klase, Dalmatinska flota je nešto ranije počela s organiziranim djelovanjem. 1952. godina je zabilježena kao početna godina u radu, dok je Kvarnerskoj floti zapisana 1959. kao inicijalna.

Do Domovinskog rata u Zvijezdama se dosta jedrilo, ali krajem 20. stoljeća uslijedila je faza kad je ova klasa ušla u hibernaciju. U tom periodu se jedrilo uglavnom na starim drvenim jedrilicama koje su nostalgično obnavljane bez regatnih ambicija, a jedini ozbiljan pristup se dešavao u Rijeci iz koje su muški članovi obitelji Lovrović odlazili na regate širom Europe, te na Olimpijske igre 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu.

2008. godina je ujedno i godina od koje ponovno službeno djeluje Kvarnerska flota, dok se Dalmatinska reaktivirala godinu kasnije. Od tada, najzvučnija natjecanja koja su organizirana u Hrvatskoj bila su Prvenstva 17. distrikta. Organizirana su 2009. u Selcima i 2013. u Biogradu.

Kao zagrijavanje pred ovo EP bit će ponovno organizirano Prvenstvo 17. distrikta, a o svemu je malo više ispričao kapetan Dalmatinske flote, Marko Marinović.

Mi se već dosta vremena trudimo dobiti neko veće prvenstvo. Već puno puta smo se javljali na natječaje, pisali molbe itd… pri tom mislim na moj angažman kao kapetana Dalamatinske flote, Tonća Stipanovića i Tonka Barača, a za ovu kandidaturu dokumente smo poslali zajedno s JK Mornar. Možda malo subjektivno zvučim, ali dobio se osjećaj da su nas svih ovih prethodnih godina nekako ignorirali i da su drugi dobivali domaćinstva umjesto nas. I tako da je sad došlo do toga da su zaključili da su nas malo previše zaobilazili i da smo mi na redu. Tako da me je prije par mjeseci nazvao Christian Nehammer, tajnik 17. distrikta, s direktnim upitom da li i dalje želimo organizirati Europsko prvenstvo 2021. Nakon što smo potvrdili u JK Mornar da i dalje imamo njihovu podršku, krenuli smo s planiranjem. Odmah na početku smo dogovorili format natjecanja. Vikend ranije… petak, subota i nedjelja, 21 – 23. svibnja… jedrit će se Prvenstvo 17. distrikta. Potom slijede dva dana pauze, odnosno premjeravanja za Europsko prvenstvo i potom se kreće s regatama od srijede do subote, 26 – 30. svibnja. Očekujemo vrlo velik broj jedrilica, tako da će nam biti popriličan izazov gdje ćemo smjestiti tako mnogo jedrilica s obzirom da one moraju biti u moru svih dana prvenstva.

Marko Marinović, kapetan Dalmatinske flote

Pojačane aktivnosti oko Stella kreću već u veljači za kada su najavljena dva višednevna treninga s belgijskim jedriličarima. Sudjelovat će većina naših posada, a jedino neće biti nazočan Tonći Stipanović zbog nastupa na Svjetskom prvenstvu za Laser Standard koje će se jedriti u Australiji. Ujedno će to biti dobra priprema našem dvojscu Mišura – Barač koji tradicionalno putuju na Bacardi Cup u Miamiju.

Inače na Europskom prvenstvu može nastupiti neograničen broj natjecatelja iz pojedine države i nije bitan ranking na nacionalnim ljestvicama. To je ključno samo za sastav reprezentacija koje žele nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

  • #GoBeyond