North Sails LOFT NEWS

Surf Prvenstvo Hrvatske za 2019.

Na Jadriji se odjedrilo surfersko Prvenstvo Hrvatske od 2. do 3. studenog, a jedrio se slalom, foil i free style wave.

Regata je organizirana u suradnji s klubom iz Podstrane, jer u terminu koji su oni imali rezerviran u službenom kalendaru, uvjeti nisu bili zadovoljavajući. Inače je praksa surferskih regata da za važnije regate imaju klizne termine, odnosno kad se vidi da je prognoza povoljna u kratkom roku se sve organizira i akcija kreće.

Ovaj vikend su uvjeti bili izvrsni za svaku klasu, a kako je u subotu bilo izrazito manje vjetra nego što ga je vremenska prognoza najavila za nedjelju, foileri su svoj dio regate odradili prvi. Tu subotu je puhalo desetak čvorova, a od šest prijavljenih sudionika jedrilo je njih pet. Ukupno su odjedrili 5 plovova u kojima je dominirao Luka Mratović (JK Labud) s idealnim učinkom. S druge strane zanimljiviji dio regate, bar bodovno gledajući, bila je borba za drugo mjesto između slovenskog jedriličara Stojana Vidakoviča (JK Sidro, Maribor) i hrvatskog predstavnika Ante Berlengija (JK Podstrana).

Na početku, nakon dva plova, izgledalo je da srebro odlazi u Antine ruke, ali Stojan do kraja osvaja tri druga mjesta, a Ante u posljednjem plovu knjiži DNF. I s obzirom da na surf regatama dva odbacivanja idu nakon pet odjedrenih plovova finalna matematika je vrlo jednostavna.

Nedjeljno jugo s prosjekom jačim od 20 čvorova je bilo savršeno za slalom i free style wave. Na početku je najviše posla imao dio regatnog odbora koji je bio zadužen za postavljanje regatnog polja jer je vjetar išao desno i morali su nekoliko puta presidravati bove. Srećom, more ispred Jadrijske plaže je relativno plitko i presidravanje dosta brzo ide. Takva konfiguracija morskog dna je također vrlo dobar preduvjet za održavanje free style wavea. Kako je pozicija dosta otvorena na jugo i dubina mora je dosta mala stotinjak metara od plaže, na pojedinim mjestima se stvara izvrstan val za atraktivne free style figure.

 

Na dijelu plažu rezerviranom za free style wave jedrilo je 15-20 jedriličara, ali službeno, natjecateljski njih osmero. Prvak Hrvatske je postao Mladen Belamarić Grozni, a u ukupnom, overall poretku pobijedilo je dvoje juniora iz Slovenije. Inače su to klinci, brat i sestra, od 12 i 14 godina. Oni su bili bolji od svih ostalih za 6 klasa! U subotu, koja je bila u skladu s prognozom, puhao je lagani vjetar, pa su se surferi međusobno dogovorili da se odjedri samo foil. A u nedjelju je na kraju bilo prilično jako po pitanju vjetra i od svih 15 prijavljenih u grupi A na kraju se pojavilo samo njih 8 koji su jedrili slalom. Jednostavno, ljudima je bilo previše vjetra. Puhalo je preko 30 čvorova! E sad, nije stvar u tom da oni ne bi mogli to odvoziti, već je stvar u tome da oni nose sa sobom race opremu u kojima su jedra koja su za slalom su bila u graničnoj zoni za uvjete koji su taj dan vladali na Jadriji. Tako da su svi imali velikih problema za odjedriti polje u kojem su imali četiri bove oko kojih su se morali okretati. Prva tri slaloma je po pet surfera stizalo u cilj, a kasnije poslijepodne, kad je vjetar malo pao onda je do cilja stizalo i po njih 7-8. Wind surf je sam po sebi prilično skup, a foil je još skuplji, tako da ne može baš svatko sebi priuštiti da ima tri seta slalom opreme i foil i sve ostalo. Generalno gledajući na kraju smo prezadovoljni vremenom koje je bilo taj vikend i još je bolje što smo napravili praktički dvije odvojene regate, jer foil možemo smatrati jednom totalno drugačijom disciplinom.

Petar Stošić, KJD Jadrija

U slalomu je flota bila podijeljena u dvije skupine. Divizija A je rezervirana za fizički najspremnije, a takvima se ovog puta smatralo njih 14, dok su juniori, masteri i djevojke u diviziji B. Prejak vjetar bio je razlogom zašto je na kraju samo 8 natjecatelja podijelilo bodove u skupini A, od čega su dvojica uspješno kontrolirala svoje kvadrate tek u posljednja dva plova.

Inače je odjedreno pet jedrenja od kojih su također dva najlošija odbacivana. Subotnji uspjeh je ponovio Luka Mratović i s identičnim rezultatom ponio doma još jednu titulu Prvaka Hrvatske. Na drugom i trećem mjestu su završili Vladan Desnica iz KJD Zagreb, dok je Jadrijaš Tonko Ivić ovjenčan broncom.

Divizija B je morala pokazati puno koncentriranije jedrenje, jer su na kraju imali samo tri odjedrena plova i svaki bod je bio vrlo vrijedan jer je bilo samo jedno odbacivanje. Samo Ian Anić je odjedrio sva tri jedrenja i nakon što je odbacio drugo mjesto u trećem plovu odnosi doma titulu najboljeg sa samo dva negativna boda.

Na drugom mjestu, a ujedno i kao najbolja u ženskoj konkurenciji, završava Lara Bulić.


Zajednička večera u subotu navečer je iskorištena za održavanje sastanka klase na kojem je jedna od tema bila i promocija jedrenja na dasci, odnosno privlačenje mladih u ovaj vrlo atraktivan vid jedrenja. Među svim prijedlozima možda se najviše ističe prijedlog da se u program nastoji što više uvrštavati i BIC, odnosno surfovi za najmlađe, poput onih koji su se mogli vidjeti na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske za neolimpijske klase koje je odjedreno u Kaštelima.

A da surf mogu jedriti i oni malo stariji još jednom je dokazao g.Ivica Podrug koji je jedan od doajena ovog sporta u Hrvatskoj!

 

Fotogaleriju drugog dana PH na Jadriji možete pronaći na ovom linku.

  • #GoBeyond