North Sails LOFT NEWS

10 tips voor winter onderhoud van uw zeilen

Winter onderhoud zeilen – Met de winter voor de deur maakt het North Sails Service Team zich wereldwijd op voor enkele drukke maanden. We helpen onze klanten om zich voor te bereiden op het Caraïbische seizoen en zijn druk met het klaar maken en servicen van boten voor de winterperiode.

Winter Onderhoud Zeilen North Sails 2017 St Barths Bucket Regatta - 17 St Barths Bucket Regatta

De in Palma gevestigde Ben Fletcher is Global Service Manager voor North Sails en deelt zijn beste tips om uw zeilen goed te beschermen: “Bij North Sails bieden we onderhoud service aan al onze klanten, vanaf een kleine Optimist tot aan een Tripp 85m.”

“Voor alle eigenaren van alle boten, groot of klein, geldt exact hetzelfde; ze verdienen allemaal de beste, optimaal onderhouden zeilen. North Sails Certified Service voorziet hierin. Of u nou een wedstrijdzeiler bent of een toerzeiler, er is niemand beter in staat om samen met u uw zeilen in optimale conditie te houden, de levensduur te maximaliseren en de ultieme zeilperformance te behouden.”

1. Voorkom onnodig klapperen van zeilen

Klapperen en trillende achterlijken kunnen de levensduur van uw zeilen aanzienlijk verkorten. Minimaliseer tegen de wind in varen op de motor met de zeilen omhoog en probeer zo snel mogelijk na het hijsen van de zeilen een koers te varen waarop de zeilen vol staan.

2. Verstel de reguleerlijn om trillende achterlijken te verhelpen

Afhankelijk van de leeftijd van het zeil, de windsterkte en de spanning op de schoot dient de spanning op de reguleerlijn aangepast te worden. Bij te weinig spanning zal het zeil klapperen en bij teveel spanning zal het achterlijk naar binnen gaan staan. Een goede stand is de reguleerlijn net iets meer aan trekken dan het moment waarop het klapperen stopt.

3. Gebruik uw zeilen voor het ontworpen windbereik

Neem contact op met uw North Sails Experts wanneer u het aanbevolen windbereik voor uw zeilen niet weet.

4. Laat de zeilen niet onder spanning staan

Zorg dat u de spanning van de genuaval, onderlijkstrekker en reeflijnen af haalt wanneer u klaar bent met zeilen. Op deze manier staan de zeilen niet onnodig onder spanning. Wanneer u langdurig van de boot weg gaat raden wij ook aan de spanning van de zeillatten te halen.

5. Voorkom onnodige blootstelling aan UV

UV straling is één van de grootste vijanden van uw zeilen. Het beste is om rolgenua’s te beschermen met een UV strook op het achter- en onderlijk. Wanneer u uw grootzeil op de giek laat, zorg dan dat deze altijd afgedekt wordt met een goede hoes.

6. Spoel uw zeilen met zoet water en droog ze voordat u ze opbergt om schimmel en uitgelopen kleuren te voorkomen

Spoel de hardware van het zeil met zoet water om corrosie te voorkomen en bewaar uw zeilen op een goed geventileerde, droge locatie. Daarnaast is het drogen van de zeilen voordat ze opgeborgen worden minstens zo belangrijk als het spoelen zelf. Natte zeilen veroorzaken schimmels. North Sails kan het reinigen van de zeilen ook voor u verzorgen.

7. Voorkom dat kreukels blijvende vouwen worden

Voorkom het vouwen van de zeilen op reeds bestaande vouwen zodat kleine kreukels in het zeil niet blijvend zijn.

8. Spoel zeilzakritsen regelmatig en spuit deze in met een siliconenspray

9. Laat uw zeilen minstens een keer per jaar controleren door een North Sails Certified Service expert

Wanneer u uw zeilen regelmatig laat controleren door een North Sails Certified Service expert kunt u op tijd kleine beschadigingen aan uw zeilen laten herstellen en voorkomen dat grotere problemen uw weekend of vakantie verstoren.

10. Houd een zeil logboek bij

Maak regelmatig foto’s van uw zeilen en houd bij hoe vaak u de zeilen gebruikt zodat uw zeilmaker een goed overzicht heeft van uw zeilinventaris. Uw foto’s kunnen ook gedigitaliseerd en geanalyseerd worden met een North Sail Scan. Neem contact op
met Jacco Huijgen voor meer details.

Voor meer informatie of vragen over winter onderhoud van uw zeilen kunt u contact opnemen met één van onze North Sails Experts in Stabroek, Rotterdam of Almere.

  • #GoBeyond