North Sails LOFT NEWS

Trofejna 2019. za hrvatske laseraše

Vjerujem da Europa Cup ne treba posebno predstavljati. Ipak je riječ o natjecanju koje traje dugi niz godina i naši jedriličari i jedriličarke su redoviti sudionici od samih početaka.

Nekad su uspješniji, a nekad manje, a za 2019. sigurno se može reći da ulazi u one kojih ćemo se rado sjetiti. Od pet kategorija koje se boduju kroz različite regate širom starog kontinenta, Hrvatska je imala predstavnike na postolju u čak tri!

Kategorije po kojima su podijeljeni sudionici Europa Cupa su Laser 4.7 za momke, Laser 4.7 za djevojke, Laser Radial za momke, Laser Radial za djevojke i Laser Standard. U principu nema dodatnih podjela po godištima za generalni plasman, a jedino dobno ograničenje je da natjecatelji moraju biti stariji od 12 godina. Naravno, na pojedinim regatama se dodatno nagrađuju i pojedine dobne skupine. O kojima je riječ najbolje se može vidjeti na popisu nagrađenih na posljednjoj Novogodišnjoj regati, a točna razgraničenja za sezonu 2019 izgledala su ovako:

IZVOR: EURILCA

Da bi se ovaj tour ravnopravno popularizirao u cijeloj Europi, EurILCA je odlučila uvesti podjelu na pet zona:

 • Sjeverozapad: NED, BEL, GER, DEN, GBR, IRL
 • Sjeveroistok: NOR, FIN, EST, LTU, POL, SWE
 • Jugozapad: ESP, POR, FRA, SUI, MON
 • Centralni istok: AUT, HUN, SLO, ITA
 • Jugoistok: ROU, GRE, ISR, CRO, SRB, BUL, MNE

Da ne bi bilo zabune, EurILCA je organizacija s mnogo više država članica nego što je na ovoj karti, a ove podjele su napravljene s obzirom na želje nabrojanih da budu domaćini nekoj od regata iz ciklusa. Naime, dogovoreno je da se svake godine organizira deset regata koje će se bodovati za tour i u svakoj od zona se organiziraju po dvije regate. Glavni cilj toga je da jedriličari iz pojedine zone imaju jednaku priliku sudjelovati na bar dvije regate, a ne da su hendikepirani zbog velike udaljenosti i financijskih troškova putovanja na udaljene destinacije preko cijele Europe.

Regate su raspoređene tijekom cijele godine, a u 2019. na raspolaganju su bile:

 • Europa Cup Slovenija – 15-17.03. – Koper
 • Europa Cup Švicarska – 29-31.04. – Lugano
 • Europa Cup Francuska – 11-14.04. – Hyères
 • Europa Cup Italija – 9-12.05. – Torbole
 • Europa Cup Norveška – 31.05-02.06. – Stavanger
 • Europa Cup Nizozemska – 07-09.06. – Hoorn
 • Europa Cup Bugarska – 14-16.06. – Varna
 • Europa Cup Njemačka – 11-14.07. – Rostock-Warnemünde
 • Europa Cup Mađarska – 06-08.09. – Balatonfüred
 • Europa Cup Hrvatska – 28-31.12. – Hvar

Naši predstavnici su se uglavnom koncentrirali na 5 regata, pa ih se uz Hvarski EC može pronaći i na rezultatima Europa Cupova u Sloveniji, Švicarskoj, Francuskoj i Mađarskoj. Osim očiglednog razloga o sudjelovanju u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, zbog blizine, natjecanja u Švicarskoj i Francuskoj su organizirana zbog povezivanja nastupa na nekoliko Europskih i Svjetskih prvenstava za Lasere koja su organizirana u Francuskoj prošlo ljeto.

Što se tiče bodovanja, u obzir su se uzimala po tri najbolja rezultata, dok ih se sedam najlošijih moglo odbaciti.

Pa krenimo po “kvadraturi” od najvećih prema najmanjima… U klasi Laser Standard Marko Smolić iz šibenskog JK Val osvojio je prvo mjesto! Marku je ovo posljednja godina u juniorskoj konkurenciji, tako da se na regatama na kojima je jedrio u 2019. još uvijek nalazio u konkurenciji U21, a evo što on kaže o ovoj temi:

Lani sam nastupio u Europa Cupu u Sloveniji, Švicarskoj, Mađarskoj i na Hvaru. Sam početak sam dobro otvorio s drugim mjestom u Kopru i pobjedom u Luganu, a u Sloveniji su me doslovno milimetri dijelili od prvog mjesta u generalnom plasmanu. U Mađarskoj sam imao nekih problema s brzinom, tako da tu regatu nisam dobro završio. A sad na Hvaru sam samo došao odraditi posao. Imao sam i priliku završiti na postolju… nas nekoliko je bilo u par bodova. Zadnji plov sam stalno bio drugi-treći, ali sam u cilj ušao kao četvrti. Šteta… Ove godine je Europa Cup bio organiziran tako da se jedri širom Europe i da se konkurencija poveća maksimalno. Da cijelo natjecanje dobije još više na težini. To se vidi i iz rezultata, jer su na rezultatima i Ukrajinci, Portugalci, Englezi… Momci protiv kojih sam jedrio su praktički svih generacija, ima i mlađih od mene a i starijih, ali većinom su to juniori koji traže svoj put prema olimpijskim ciklusima. Što se tiče cijele moje prošle sezone mogu je opisati kao prilagodbu na Laser Standard u kombinaciji s fakultetom kojeg sam lani upisao. U dogovoru s trenerom Teom Piasevolijem nisam postavio visoke ciljeve, fakultet mi je bio na prvom mjestu. A što se tiče jedriličarskog dijela priče tu je bilo i uspona i padova. Početak sezone je bio dobar jer sam dosta vremena provodio na moru, bio sam u dobroj formi, a kako je sezona odmicala rezultati su bili lošiji jer sam se morao posvetiti i studiranju. Također sam dobio i ozljedu leđa, pa me je i ona malo vratila natrag. Sve u svemu vrlo duga sezona. Najvažnije od svega je što smo izvukli određene zaključke i znamo na čemu trebam još raditi. S druge strane zadovoljstvo mi predstavlja to što sam ostvario nekoliko vrlo lijepih rezultata unatoč tome što nisam bio na 100% svojih mogućnosti. Tu moram posebno istaknuti ulogu mog trenera Tea Piasevolija i klupskih kolega Roka Copića i Jurja Radačića koji su mi stvarno puno pomogli da prođem prvu godinu fakulteta što bezbolnije. Naravno, želim se zahvaliti i svom klubu koji me je ovako pratio do sada s nadom da ćemo tako surađivati i ubuduće. S druge strane 2020. godina je moja posljednja juniorska godina i plan je da se što bolje spremim za juniorsko Svjetsko prvenstvo, a nakon toga trebam sjesti s trenerom i vidjeti što ćemo dalje.

Marko Smolić, JK Val – Šibenik

Unatoč tome što Marko studira u Splitu, još uvijek većinu treninga odrađuje u Šibeniku. Jedini ozbiljni period treniranja u Splitu je bio pred Svjetsko prvenstvo koje je organizirao JK Mornar krajem listopada. Tada su u Splitu bili organizirani i kampovi za Lasere. Trenutno je na drugoj godini petogodišnjeg fakulteta, tako da je definitivno još velik posao ispred njega da uskladi sve svoje akademske i sportske obaveze.

Još sedam naših jedriličara je nastupilo u Laser Standardu, a ovo su njihovi konačni plasmani:

8. Juraj Radačić – nastupio na 3/10

11. Antonio Lukšić – 3/10

15. Dominik Perković –  2/10

18. Mario Novak – 2/10

29. Alec Cvinar – 2/10

59. Stipe Gašpić – 1/10

72. Božidar Golubić – 1/10

Ukupno su u ovoj klasi zajedrila 183 jedriličara.

 

U ženskom Radialu u 2019. je nastupila 161 djevojka. Među njima 10 s CRO jedrima. Na žalost tu nismo imali ni jednu predstavnicu s medaljom za finalni plasman iako imamo nekoliko vrlo kvalitetnih jedriličarki. Ali nastupile su na samo po jednoj regati i nisu skupile dovoljno bodova za neki ozbiljniji plasman:

15. Karla Šavar – nastupila na 2/10

25. Mare Milić – 2/10

26. Ivona Ercegovac – 2/10

31. Karmen Perković – 1/10

38. Sandra Lulić – 1/10

46. Ursula Balas – 1/10

58. Sara Mujesić – 1/10

72. Petra Mastelić – 1/10

79. Katja Frua – 1/10

83. Ana Vitasović – 1/10

Ovdje treba uzeti u obzir da su neke od ovih jedriličarki počele s jedrenjem u Radialu tek pred kraj 2019. godine, tako da su jedine bodove dobile tek na Europa Cupu u Hvaru. Tako ćemo npr. Ursulu Balas i Petru Mastelić pronaći i na rezultatima u ženskoj konkurenciji Lasera 4.7.

 

U 4.7 konkurencija je bila nešto manja, jedrilo je sve skupa 127 jedriličarki. Više od 10% od ukupnog broja su bile hrvatske natjecateljice. Ukupno je bilo 14 naših djevojaka, a najviše veseli podatak da su zauzele 2., 3. i 4. mjesto! Jedino je ispred njih bila mlada švicarka Anja von Allmen, aktualna svjetska prvakinja u ovoj klasi.

Srebrena na kraju godine bila je jedriličarka JD Val iz Crikvenice, Ursula Balas. Osim po ovom rezultatu, 2019. će joj sigurno ostati u vrlo lijepom sjećanju i po srebrenoj medalji na Europskom prvenstvu osvojenoj u Hyreseu, a s kompletiranjem kolekcije odličja počela je 2018. kad je u Grčkoj osvojila brončanu medalju također na EP.

Tek nedavno sam prešla u Radial i stvarno sam zadovoljna s rezultatom na Hvaru, jer se vidi napredak u odnosu na prošlu regatu. Na početku godine sam u Laseru 4.7 odjedrila prve tri regate Europa Cupa. Tada sam nastupila u Kopru, Luganu i Hyèresu. U Sloveniji sam završila prva sveukupno… i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. U Francuskoj sam bila druga, a u Švicarskoj sam bila treća ukupno i prva u ženskoj konkurenciji. Po pitanju konkurencije u 4.7 mislim da je puno jedriličarki bilo na mom nivou i konačni rezultati su ovisili o uvjetima koji su vladali i kome su koji više odgovarali. Tako je recimo meni najdraže kad je oko 10-15 čvorova… uvjeti slični onima koji su bili na Hvaru. Da sam tada jedrila u 4.7 možda bi imala šansu i za ukupnu pobjedu u Cupu. Ovako je prva Anja von Allmen. Nas dvije smo dosta jedrile jedna protiv druge… na proljeće smo obje bile na regatama u Kopru, Luganu i Hyèresu, a kasnije i na Europskom prvenstvu i Svjetskom prvenstvu u Kanadi. Na sve te tri regate EC-a ja sam bila brža. Što se tiče sezone ispred nas jedan od ciljeva mi je povećanje mase i daljnje privikavanje na ovu klasu. Oonda ovisno o rezultatima na prvim regatama vidjet ćemo na čemu treba dodatno raditi. A što mi je u ovoj sezoni bilo najdraže… sigurno mogu istaknuti srebro s Europskog prvenstva. Sigurna sam da je to bila najjača regata na kojoj sam jedrila, a samo jedrenje je bilo čisti užitak jer su uvjeti bili baš onakvi kakve volim. Nisam sebi ni postavila neke posebne ciljeve, već sam se samo koncentrirala na jedrenje i tek posljednja dva dana, kad sam vidjela da imam šansu za medalju, koncentrirala sam se baš na taj cilj. Naravno, svi ti rezultati ne bi bili mogući bez mog tima kojem se želim zahvaliti za sav trud… treneru Robertu Jurinčiću, treneru Leu iz teretane i svojim roditeljima!

Ursula Balas, JD Val – Crikvenica

Ursula je inače učenica trećeg razreda srednje škole i po svemu do sada prikazanom vrlo svijetla budućnost je ispred nje.

Da bi priča iz Crikvenice bila još ljepša, pobrinula se Ursulina klupska kolegica Nika Manestar. Ona je osvojila brončanu medalju na Europa Cupu za 2019. a Novogodišnja regata joj je bila posljednja u Laseru 4.7. Ubuduće ćemo i nju viđati na regatama Laser Radiala i stvarno je odlično kad se u jednom klubu mogu istovremeno naći dvije jedriličarke ovakvih mogućnosti i kvaliteta.

Ostale naše jedriličarke su EC 2019 završile ovako:

4. Eleonore Borgin – nastupila na 5/10

15. Lea Rakovac – 2/10

22. Paola Celić – 2/10

48. Petra Marendić – 1/10

53. Carla de Carina – 1/10

63. Anastazija Marendić – 1/10

69. Helena Jakšić – 1/10

72. Dora Gomerčić – 1/10

78. Petra Mastelić – 1/10

81. Nora Copić – 1/10

93. Kalista Delić – 1/10

96. Ivana Šošić – 1/10

 

Treća klasa u kojoj je Hrvatska osvojila medalju u Europa Cupu je Laser radial u muškoj konkurenciji. Od petnaest hrvatskih jedriličara najbolje plasiran je bio još jedan Valovac Roko Copić. Momak koji je jedan od najboljih laseraša u svojoj generaciji krenuo je furiozno na početku sezone. Potom dolazi do ozljede ramena s kojom je uspio i jedriti na velikim regatama na kraju ljeta, ali se početkom jeseni ipak morao podvrgnuti operativnom zahvatu. Unatoč tom ozbiljnom negativnom efektu uspio je osvojiti broncu, a od srebrene medalje ga je dijelio samo jedan bod s kojim ga je ukrajinski kolega pretekao na Hvaru. Sasvim realno je za vjerovati da ga je zdravlje poslužilo da bi ga vrlo vjerojatno vidjeli na pobjedničkom postolju zajedno s klupskim kolegom Markom Smolićem.

Treće mjesto na Europa Cupu sam osvojio zahvaljujući rezultatima na regatama u Kopru, Luganu i Balatonfüredu. Od početka godine smo ciljali na medalju, ali nas je moja ozljeda malo zeznula, pa smo morali donijeti dosta promjena u naše planove i prilagoditi tome plan regata, a trebalo je i ciljeve prilagoditi trenutnoj situaciji. U svakom slučaju mislim da smo uspjeli izvuči maksimum iz dane situacije. Trenutno sam u procesu rehabilitacije i očekujem da bi se uskoro mogao vratiti u brod. Za sada taj proces ide bolje od očekivanog i vjerujem da će sve to biti dobro. Po trenutnom stanju stvari vjerujem da ću ponovno zajedriti za oko mjesec i pol, možda dva, a prvoj regati se nadam negdje početkom ljeta. Inače o Europa Cupu mislim sve najbolje, jer tu se stvarno dobro vidi tko je dobar u prijelaznim i tko je spreman za nastaviti dalje u ozbiljnijim klasama. Tako je i u Radialu konkurencija bila ozbiljna, ali unatoč svemu godinu smo završili sa solidnim rezultatom. Da mi nije bilo ove ozljede jedrio bi i na Hvaru i vjerujem da bi konačni rezultat bio mnogo bolji. Ako izuzmem ozljedu i napravim rezime cijele sezone mislim da je bila vrlo uspješna s mnogim novim saznanjima, pogotovo po pitanju kondicijske pripreme i samog jedrenja. S druge strane mi je pokazala i gdje sam u odnosu na svoju generaciju i što mogu očekivati u budućnosti koja je vezana za Laser Standard, jer nemamo više planova za jedrenje u Radialu.

Roko Copić, JK Val – Šibenik

Kako je Roko godinu stariji od Ursule i trenutno je maturant, također se nadamo od njega dugom nizu lijepih lijepih vijesti nakon što prođe rehabilitacijski ciklus.

Sama konkurencija u muškom Laser Radialu je bila najbrojnija u Europa Cupu ove godine. Ukupno se 380 jedriličara kalilo u ovoj konkurenciji i brusilo svoje jedriličarske vještine. Naših momaka je bilo iz skoro svih klubova i sudjelovali su uglavnom na regatama o kojima su pričali naši sugovornici, a osvojeni bodovi su ih plasirali na slijedeće pozicije:

13. Vice Jušić – nastupio na 4/10

17. Frano Šestan – 3/10

24. Krešimir Buneta – 3/10

37. Božidar Golubić – 2/10

42. Nik Pivalica – 3/10

95. Roko Stipanović – 1/10

107. Antun Tomašević – 1/10

115. Matija Reljanović – 1/10

129. Vicko Alfirević – 1/10

160. Bruno Gašpić – 1/10

164. Marijan Mavar – 1/10

174. Robert Mislej – 1/10

193. Lovro Mirković – 1/10

243. Filip Jurišić – 1/10

Kod pojedinaca treba uzeti u obzir da su bodove osvojili samo na posljednjoj regati EC, jer im je to bila prva regata Cupa u Radialu, pa se neka imena mogu ponovno vidjeti i na rezultatima za Laser 4.7, slično kao i u ženskoj konkurenciji:

6. Roko Stipanović – nastupio na 3/10

19. Roni Bobovnik – 3/10

20. Luka Hagenauer – 3/10

45. Luka Fatović – 3/10

49. Luka Vuković – 2/10

56. Antun Tomašević – 2/10

95. Lovre Bakotić – 1/10

103. Max Gjidera – 1/10

106. Niko Jakelić – 1/10

112. Jan Komadina – 1/10

117. Tedi Leonardelli – 1/10

132. Hrvoje Mršić – 1/10

135. Leonardo Borgin – 1/10

142. Frane Baršić – 1/10

152. Simon Starić – 1/10

153. Antonio Marendić – 1/10

159. Antonio Rudelj – 1/10

171. Massimiliano Rovis – 1/10

191. Matija Reljanović – 1/10

194. Ivan Vlačić – 1/10

249. Karlo Matić – 1/10

264. Luka Kaić – 1/10

Treba dodati da je ukupna konkurencija u muškom Laseru 4.7 bila od 296 jedriličara, a svi oni koje zanimaju detaljni rezultati svih klasa mogu ih pronaći na službenim stranicama EurILCA-e.


Prva regata Europa Cupa za 2020. je u Portugalu od 31. siječnja, pa do 2. veljače, dok je prva Hrvatima lakše dostupna u Italiji od 30. travnja do 3. svibnja.

 • #GoBeyond