North Sails LOFT NEWS

TWEEDE PLAATS VOOR NIC BOL EN ZOON BIJ MIDDLE SEA RACE 2022

Zeilen met je zoon of dochter… Een fantasie of iets om op de wensenlijst voor 2023 te zetten? Volgens North Sails’ Sails Nic Bol is het zeker een aanrader! Hoewel hij al vaker met zijn zoon op één boot zat, was de Middle Sea Race afgelopen oktober een geheel nieuwe ervaring. “Toen we samen over de finish kwamen, was dat een geweldig moment!”

Gek genoeg is Nic Bol (nog) geen doorgewinterde offshore zeiler. “Het is simpelweg niet echt op mijn pad gekomen,” vertelt de Sail Expert. “Tot afgelopen ajaar. Een kleine drie weken voor de start van de Middle Sea Race werd ik gevraagd om mee te gaan. Aangezien ze nog meer crew zochten, is ook mijn zoon Christopher (23) aangemonsterd.”

Ervaring in het samenwerken aan boord hadden Nic en Christopher al. Eerder werden ze Wereld Kampioen in de J/22 en hebben ze veel wedstrijden gevaren op de ‘K-Force’, een Swan 45. Nic: “Christopher is een goede zeiler. Hij volgt naast zijn studie een opleiding bij de Heiner zeilacademie. Het is mooi om een passie te delen met je kind. Zo mogen we ook graag tegen elkaar strijden in de Laser op de Kralingse Plas in Rotterdam.”

Wacht lopen

De deelname aan de Middle Sea Race met de Grand Soleil 44 ‘Esentia’ was toch een heel andere ‘league’ voor beide zeilers. “Door het lichte weer hebben we er uiteindelijk zes dagen en ruim drie uur over gedaan. Dat was voor ons allebei veruit de langste wedstrijd die we ooit hadden gevaren! Christopher was mee als voordekker en trimmer. Zelf was ik stuurman. Het mooiste was dat we in dezelfde wacht zaten. Met de elfkoppige bemanning zaten we in een cyclus van vier uur zeilen, twee uur stand-by en vier uur slapen. Tijdens onze wacht konden we genieten van zowel de zonsopgang als de zonsondergang.”

De route van de Middle Sea Race leidt de vloot iedere editie rond Sicilië en telt zo’n 606 mijl. Traditiegetrouw wordt er gestart vanuit de haven van Valletta op Malta. De ‘Esentia’ was meteen goed weg, volgens Nic. “In onze groep – ORC 4 – waren we als eerste de haven uit. Na de eerste nacht lagen we echter tweede en was onze plek al bepaald. Het was een lastige week vanwege het zeer lichte weer, maar navigator Axel heeft het fantastisch gedaan. Hij raadpleegde vele weermodellen en alles wat hij zei kwam uit. Uiteindelijk eindigden we als tweede in onze klasse.”

Voldoende water

Van de 118 jachten die van start gingen, heeft maar ongeveer de helft de finish gehaald. Ook op de ‘Esentia’ was er halverwege de week overleg. “Je gaat je afvragen of het nog zin heeft. Het water was als een spiegel zo glad. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat we nog voldoende water en voedsel aan boord hadden en besloten we om de race uit te varen. Normaliter vaar je er drie tot vier dagen over, maar gelukkig hadden we al rekening gehouden met de lichte wind. We hadden extra water ingeslagen en één teamlid aan wal gelaten.”

In principe kan iedere zeiler deelnemen aan de Middle Sea Race met een eigen boot, of aanmonsteren op een van de andere deelnemende jachten. Nic ziet het wel zitten om opnieuw mee te doen in 2023. “Ik ben benieuwd wat voor weer we dan hebben. Vorige editie hadden ze 40 knopen wind. De vulkanen op Stromboli en ook de vulkaan Etna hebben grote invloed op de wind in dit gebied. Daarnaast hoop ik dat Christopher dan ook weer mee kan. Er zijn maar weinig sporten die je zo intensief met je kinderen beleefd als het zeilen. Dat begon al in de Optimist. Dan gaat het niet over een paar uurtjes, maar vaak een heel weekend. Of zoals deze race; bijna een week!”

  • #GoBeyond