Would you like a North Sails Expert to call you? Just leave us your number and a short message we will direct the inquiry to the right person to help. We promise to call as quickly as possible, but at some times we may be out sailing. Looking for a quote? Please use the request a quote tab above.

Let's Talk
Sending

Find My Expert

Please search by name or location to find your local North Sails Expert.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Find My Loft

Find your local loft below.

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Are you looking for something you can’t find on our web site? Do you need product information or help with a sail? Just send us a message and we will respond promptly.

Request for Info
Sending

Are you ready to buy? Would like to learn more about products and prices? Please fill in the forms below and we will have your local North Sails Expert create a custom sail proposal for you.

Request a Quote
Sending
North Sails LOFT NEWS

June 19, 2018

UV SKADER PÅ SEJL: SOLEN ER IKKE DIN VEN

Vores sejlpleje information henvender sig til traditionelle duge og laminater. 3Di er komposit teknologi, ikke et laminat. For mere information om 3Di sejl pleje, se afsnittet Sail Maintenance. Her er hvad du skal vide om UV skader på traditionelle duge.

Omend vi sejlere nyder det, når solen står på himlen, er vi også helt klar over UV-strålernes kraft og den skadelige virkning de har på sejl, dæk, hud m.m. Hvis dine sejl skal holde længe, så skal du være næste lige så påpasselig med dem, som du er med din hud. Er dugen først nedbrudt, er der kun en løsning – et nyt sejl

Dug

Nogle enkle fibre er mere modstandsdygtige end andre og tykkelsen på dem er også afgørende. Kædetrådene i et polyestersejl er ofte tyndere end skudtrådene. De tynde tråde nedbrydes derfor først og det er så langs dem, at dugen revner.

For at teste fibrenes tilstand kan du tage en ske og skrabe hen over dugen. Er fibrene intakte, vil dugen blive glattere og mere skinnende. Er fibrene derimod beskadiget, vil den dugen “fnugge” og hvis den er helt nedbrudt, knækker de korte fibre af og det er tid til et nyt sejl.

Sejlene er mest udsatte, når de ikke er i bevægelseligger/står stille. Storsejlets agterlig er derfor ekstra udsat, når det ligger på bommer og genuaens agterlig er derfor ekstra udsat, når det er rullet ind. Man kan erstatte denne del af sejlet, men det er desværre en rimelig kortsigtet løsning.

Syninger

Da sytråden ligger oven på dugen, så den er det første, der ryger. En tykkere tråd holder længere, men den laver større huller i dugen og risikoen for at sejlet flækker langs den stiplede linie, når der er tryk på, er derfor større. Dette er overvejende sejlmagerens hovedpine, men hold øje med dem.

Tommel-testen

Enhver med en tommelfinger kan teste trådene. Hvis du kan trække tråden ud med neglen, er det tid til at få det til service. Tjek hver søm forskellige steder. Særligt vigtigt er det at løbe agterliget og UV-beskyttelsen på rulleforsejl igennem, og hvor tråden ellers sidder ekstra udsat.

Stropper og webbing

Når du går sejlene igennem, så husk også at tjekke stropper og webbing. Hvis der er antydning af knækkede fibre, så er det en god idé at få dem skiftet med det samme. Det er ærgerligt, hvis de ryger, når man er på langfart eller midt i sejladsen. Skulle du ligge inde med noget maskineri og gøre forsøget på at sy dem selv, så vær opmærksom på, at hjørnerne bliver hårdere med tiden, så det kræver en meget kraftig nål for at den ikke pludseligt knækker.

Presenninger

En presenning beskytter sejlet, ligeså vel som UV-beskyttelsen på rulleforsejlet gør, så begge dele er vigtige at have! Men også disse fibre nedbrydes og så er sejlet igen udsat, selvom det umiddelbart er beskyttet. Tjek derfor med jævne mellemrum om solens stråler kan trænge igennem presenningsdugen. Det giver en idé om, hvor tiltrængt en udskiftning er. Tommel-testen kan også bruges her – går den igennem, så skulle presenningen have været skiftet for et stykke tid siden…

Vælg en kraftigt, mørk dug. Den holder længere. Skal man sydpå, kan flere lag være nødvendige. Den bedste beskyttelse er dog dækket, så læg dem så vidt mulig ned i båden.

Benyt dig af vores gratis eftersyn i løbet af vinteren, så evt.slitage og skavanker kan opdages og repareres i tide.