North Sails LOFT NEWS

Za malo Follow us po 21. put!

Galijola je još jednom dokazala da je neiscrpan izvor drame i prevrata uz konstantnu dozu strepnje i neizvjesnosti u svakoj svojoj dionici, bilo da je ruta kompletna do hridi Galijola ili u skraćenom izdanju do svjetionika Zaglava.

Jednako kao i lani, ruta je skraćena zbog nepovoljnih meteo uvjeta, ali ovaj put je u pitanju bilo premalo vjetra za razliku od lanjskog izdanja kad je vjetra bilo previše. Unatoč uvjetima koji su dozvoljavali svladavanje zadane rute mnogim manje spremnim jedrilicama i posadama, na kraju je startna lista bila vrlo slična lanjskoj, a popis onih koji su odjedrili kompletu rutu bio je veći za samo jednu jedrilicu.

Start je bio klasičnog tipa, apsolutni minimum gibanja zračnih masa do obaveznog obilaska bove ispred Slatina, a tada s olujnim refulima od nekoliko čvorova svi su bježali od Istre prema sredini kanala. Recept koji i ovog puta nije dozvolio da vidimo bi li se netko kockarski odlučio na izbor rute uz Ičiće i Lovran.

Dvadeseterostruki pobjednik najstarije Hrvatske odobalne regate, Ivica Ščurić, bio je na čelu flote sa svojim ultra lakim karbonskim bolidom “Follow us”. Uvjeti su mu bili naklonjeni i mnogi su prognozirali razvoj situacije na regatnom polju u njegovu korist. Međutim, njegov proboj je bio nezaustavljiv do visine Ičića kad je izašao iz zone povjetarca u kojeg su tada ušle ostale jedrilice. Follow us se prisilno zaustavlja a potjera ga ubrzo okružuje i regata tada starta iz početka. Jedino što im je broj sad manji jer se jedan dio flote vratio u lučicu JK Opatija nakon što su ispunili jedan od uvjeta za korištenje klupskog veza (startanje Galijole).

Dva sata nakon starta DSK, Tara I, Bokeljka i Follow us se izdvajaju i sinkroniziranim stilom odlučuju još par kabela izvući van i to im je izgledao vrlo dobar potez petnestak minuta dok svi ostali koji su naumili odjedriti cijelu rutu nisu krenuli jedriti višestruko većim brzinama s vjetrom koji je puhao bliže kopnu. Ovu skupinu je predvodio Cocoon koji se strelovito probio na vrh praćen s Bella Nostrom i My Wayom. Međutim, taj svježi vjetrić stiže i do izdvojenog kvarteta od kojeg se furiozno odvaja Follow us koji se vraća prema kopnenoj masi i ponovno preuzima vodeću poziciju.

To su trenuci u kojima se uspostavlja poredak koji je manje više nepromijenjen u nastavku regate i u kojem je budući pobjednik regate, DSK, skoro na začelju flote. U to vrijeme najveći gubitnici su posade jedrilice Sanja i Quodlibet koje je vjetar preskočio i silom prilika moraju čuvati posljednje dvije pozicije.

Do Zaglava uvjeti na moru su takvi da Follow us jedino treba koncentrirano pokrivati ostatak flote i parirati Cocoonu koji im je bio najbliži.

Najveći dobitnici u ovoj fazi regate su momci s DSK koji se sa začelja skupine kontinuirano probijaju prema vrhu, a klupski im kolege s Bella Nostre sve više zaostaju za svima i suočavaju se s činjenicom da se sve više udaljavaju od bilo kakvih izgleda za neko od mjesta na pobjedničkom postolju.

Malo iza 4 sata ujutro vječni favoriti ove regate prvi obilaze svjetionik Zaglav. Prate ih Cocoon i DSK koji se na samom okretu uspio probiti na drugo mjesto ukupnog poretka.

Vrlo brzo DSK nastavlja svoj nezaustavljivi prodor i par milja nakon Zaglava na par minuta preuzima vodstvo. Ali turbo iskusna posada s Follow us dokazuju da se nisu predali i da i dalje imaju ozbiljne namjere po pitanju osvajanja regate te se vraćaju na vrh.

Za to vrijeme posade Selca i Bokeljke primijećuju da su svi ostali upali u zone dosta slabog vjetra, pa biraju kurs bliže Cresu, To se pokazalo dobitnom kombinacijom i preuzimaju vodeće pozicije s popriličnom prednošću u odnosu na dotadašnje lidere. Ali dolazimo do “međutim” po tko zna kojeg puta u ovoj regati. DSK i Follow us prate situaciju i prebacuju se i oni bliže Cresu te krenu s hvatanjem priključka za Selcima i Bokeljkom.

Dok su se oni nadmudrivali uz Cres, posada Tare I bira prolazak bliže Istri. Pokazuje se da je tu više vjetra, pa su se vjerojatno nade u dobar plasman vratile i na njihovoj palubi.

Vodeći uskoro stižu u visinu Medveje koja se skoro postala novi filtar…

Jednako napeto i stresno se nastavlja i idućih 5-6NM koliko je ostalo cilja, a kako je posada DSK više nego zasluženo pobijedila regatu sa samo nekoliko duljina broda prednosti ispred Follow us najbolje da izanalizirate preko playbacka koji se s kompletnom multimedijalnom analizom regate nalazi na ovom linku.

Službene rezultate i poredak po skupinama možete pronaći na ovom linku.

  • #GoBeyond