North Sails LOFT NEWS

18. regata za dušu i tilo

18. regata za dušu i tilo odjedrila se u Betini u nedjelju 16. kolovoza. Manje više po već uhodanom receptu, osim što su ovog puta izostale posade iz daljih krajeva, pa su se natjecali uglavnom Betinjani, Murterini, Jezerani i Tišnjani. Jedino “sa strane” bilo je nekoliko barki tradicionalnih jedriličara iz Vodica, Biograda, Prekog i Novigrada.

Ugodno ljetno poslijepodne s laganim i umjerenim maestralom do desetak čvorova prevladavalo je na cijeloj ruti koja je bila identična onoj od prošle godine. Znači, start s Betinske rive, prva bova ispred kampa u Plitkoj vali, zatim natrag i oko rta Rat, pa oko otočića Sustipanac i prema bovi ispred rta Gradina (na ulazu u Murtersku uvalu), te natrag u Betinu u cilj.

Barke su bile kategorizirane na tradicionalni način u gajete, leute i kaiće. Gajeta je kao i uvijek bilo najviše, čak 33! Potom su po brojnosti slijedili kaići kojih se prijavilo sedam, te najmoćniji među njima, četiri velika leuta.

S obzirom da su se svi mogli vezati na rivu start je bio s krmama vezanim na nju, a signaliziran je točno u 15 sati topovskim udarom koji je dobro protresao sve nazočne.

Na startu je bio vrlo ugodan vjetar, ne toliko jak kao godinu ranije, ali svejedno su vodeći vrlo brzo stigli do prve bove. Već od početka, dobar izbor startne pozicije i ozbiljne namjere, favorite su izvukli na čelo flote. Prošlogodišnji pobjednici, gajeta Sirotica bila je na čelu i tako najavila obranu titule. Ostali su bili u blizini, ali sticao se dojam da će pobjeda biti vrlo lagana.

Nakon obilaska ove bove i rta Rat drugi ozbiljni filter je uslijedio na Sustipancu. S obziroz da je vjetar bio ugodan, ljetni povjetarac, sjena ovog otočića stvarala je probleme onima koji nisu uzeli u obzir njegovu visinu i vegetaciju koji su radili sjenu i značajno usporavali. Oni koji su to uzeli u obzir i obišli ga u širem luku mnogo brže su nastavili prema najduljoj dionici regate. Ta dionica je u bila i najotvorenija i jedrila se u orcu, pa su tu najviše do izražaja došle vještine kormilara i kvaliteta jedrilja. Oni manje iskusni su dosta opali s obzirom na idealni kurs, ali ekipa s vrha to sebi nije dozvolila i na jednim uzdama stižu do Gradine nakon koje je slijedio još samo finalni sprint.

Do Gradine je Sirotica još uvijek održavala značajnu prednost, pogotovo jer su im prvi pratitelji, gajeta Trtuša bili nekoliko desetaka metara niže od njih. Na samom okretu ta prednost je izgledala nedostižna, ali nikad ne reci nikad…

Ekipa s Trtuše odlučila se na rizik i jedini mogući način jedrenja koji bi mogao ugroziti Siroticu, a to je jedrenje uz kraj (obalu). Kako je dio obale uz koji se jedrilo načičkan kućama, koje mogu stvarati tu sjenu vjetra, Sirotica se odlučila na sigurnu varijantu i praktički dulju rutu u vidu šireg obilaska Betinske obale. Međutim, svjestan ulazak u rizik posade Trtuše ovog puta se isplatio i u posljednjih nekoliko stotina metara uspijevaju sustići Siroticu, a kako su bili unutarnji pred finalnom virom za ulazak u cilj, a i na desnim uzdama, Sirotica je stavljena u poziciju iz koje nije bilo izlaza…

Što se tiče generalnih rezultata, njih možete pronaći na ovom linku. A što se tiče raspodjele po pojedinim kategorijama, njih možete pročitati preko slijedećih linkova:

Po svemu sudeći, prva iduća regata latinskog idra bit će tek na kraju ljeta, na tradicionalnoj završnoj svečanosti u Murteru.

 

 

  • #GoBeyond