North Sails LOFT NEWS

OTVORENA JE ORC SEZONA

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

Broj od pet ORC posada koje smo naviknuli uvijek vidjeti na ovim regatama od ove zime se smanjio na četiri, jer se jedrilica Yellowpad prodala i uskoro odlazi za Grčku.

Srećom, čast CRO ORC D-Marin Cupa spasila posada jedrilice Sky.

Kao i uvijek, u najavi je bilo desetak jedrilica, ali s približavanjem dana zakaznog za susret u Sukošanu krenuli su stizati i otkazi. To nije obeshrabrilo ekipe s Gringa, Mareusa, Orce, X-Citea i Sky da naprave jedan vrlo kvalitetan trening po stvarno raznim uvjetima na moru.

U subotu, prvog dana regate puhao je lagani maestral, do oko 10-12 čvorova. Po njemu su se odjedrila tri plova, a kako je vjetar bio vrlo stabilan nije bilo potrebe za mijenjanjem regatnog polja, pa je Regatni odbor najviše posla imao oko spredstarnih procedura i kalkulacije rezultata. Uglavnom, svi su ugodno proveli jedan od prvih pravih predproljetnih dana.

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

Slična situacija po pitanju stabilnosti vjetra je bila i u nedjelju. Razlika je bila u smjeru i u snazi. Tada je puhalo jugo. Iz prva umjereno, da bi u drugom plovu preraslo u jako s udarima preko 22-23 čvora s umjerenim valovima.

Suma sumarum, izvrsna lepeza različitih uvjeta za korištenje skoro cijelog seta raspoloživih jedara, a kad se jedra spominju treba istaknuti potez ekipe Gringa 2 koji su se u ovoj sezoni odlučili na drastičnu promjenu u jedrenju. Oni su se ove sezone odlučili na upotrebu genakera umjesto spinakera. Naravno, nije im ovo prvi put da jedre s ovim jedrom, ali u ORC konkurenciji ipak jest. Da cijela priča bude zanimljivija pobrinuo se njihov službeni jedrar, North Sails, koji je uspio isporučiti novi genaker do starta regate. Za razliku od onog kojeg su do sada koristili na Open regatama ovaj je oko 20m2 veći! Inače je Open logika da se podigne što više “kvadrata”, a da se u ORC-u pazi na brojeve koje će izbaciti računalo, te se ne pretjeruje s površinama jedrilja, ali ekipa Gringa očekuje da će im brzina po laganim vjetrovima biti dovoljno povećana da se na taj način poništi teret nepovoljnijih koeficijenata u kalkulaciji.

Po laganom subotnjem maestralu se pokazalo da ovo novo jedro ima potencijala. Do tada je X-Cite bio praktički neuhvatljiv i po ovim uvjetima, ali Gringo ga je u krmu uspješno hvatao, a u drugom plovu je čak i realno ušao prvi u cilj. Istina, nakon korekcije X-Cite je i dalje bio ispred Gringa, ali sad je ta prednost s prosječnih više od dvije i pol korigirane minute u sezoni 2018. sad smanjena na oko minutu.

Subota je posebno dobar dan bila i ekipi Mareusa II. Oni su korigirano pobijedili u prva dva plova, dok su u trećem završili na drugom mjestu. Taj plov se posada X-Citea se trgnula i upala u pobjednički niz koji je trajao i po jugu u nedjelju.

Za razliku od ove tri posade koje su se izmjenjivale na vrhu, ekipe na Orci i Skyu su se uglavnom nalazili u donjem dijelu tablice.

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

Orca je najveći hendikep imala u tome što je za razliku od ostalih četrdesetica jedrila s genovom, dok su oni koristili flokove. U sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Šibeniku Orca najavljuje par novih jedara tako da bi i oni trebali još ubrzati. A Sky nije imao sreće u subotu jer je riječ o jedrilici koja svoj forte ima po jačim vjetrovima. Ta činjenica se pokazala točnom kako je vjetar jačao. Nakon tri 5. mjesta u prva tri plova krenuli su uzlaznom putanjom već u četvrtom plovu. Njega su završili jednu stepenicu više, a u petom plovu su dojedrili do 3. mjesta.

 

Vikend na Zadarskoj rivijeri nije prošao samo na moru. Udruga ORC jedriličara je u sklopu subotnjeg druženja koje je organizirano u prostorijama kluba organizatora, JK Uskok, organizirala predavanje koje je vodio glavni ORC premjerač, a ujedno i glavni premjerač u Hrvatskoj, Zoran Grubiša. Uz objašnjavanje elemenata koji su mnogima bili u zoni apstrakcije odgovarao je i na mnoga konkretna pitanja koja su pripremili kormilari i vlasnici koji su se okupili u velikom broju.

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

Treba li napomenuti da je 80% flote jedrilo s North Sails jedrima?

  • #GoBeyond