North Sails LOFT NEWS

Optimisti ulaze u završnu fazu kvalifikacija za reprezentaciju

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

Vikend 22 – 24. ožujka bio je rezerviran za održavanje posljednjih kvalifikacijskih regata za regije sjever i jug prije formiranja popisa sudionika kvalifikacijskih regata za formiranje reprezentativnih sastava Lijepe naše.

Kadeti sa sjevera su se okupili u Crikvenici, dok su južnjaci mjesto susreta imali u Makarskoj, a još jedna zajednička dodirna točka ove dvije regate je bila bezvjetrica.

Lijepi rano proljetni dani su rezultirali samo jednim odjedrenim plovom u Makarskoj i s dva u Crikvenici.

To ipak nije bilo dovoljno da bi konačni rezultati s tih regata bili valjani za uvrštavanje u odgovarajuće ljestvice. Klasičan uvjet valjanosti ovih regata je da se trebaju odjedriti minimalno tri plova. S obzirom da se to ovog vikenda nije uspjelo kvalifikacije koje su počele 1. rujna 2018. završile su nepotpunim programom.

Sjevernjaci su konačni poredak dobili nakon pet od predviđenih šest regata, dok su južnjaci imali još manje sreće s uvjetima na moru, pa su u konačnici sumu dobili s rezultatima četiri regularno odjedrene regate.

Regate koje su omogućile formiranje kvalifikacijske ljestvice regije Sjever su bile Rabačka, Kup Lošinja, ACI Kup, Sv.Nikola i Karnevalska regata. Ukupno je sudjelovalo 97 kadeta i kadetkinja iz Istre i Kvarnera.

Najbolje plasiran je Buba Pulek, član Uljanik plovidbe iz Pule. Ovaj petnaestgodišnjak je dominirao na kvalifikacijama i pobijedio u tri regate od četiri na kojima je sudjelovao i bodovna zaliha je bila više nego dovoljna da preskoči jedrenje u Opatiji.

Jednako uspješno je bilo još dvoje njegovih klupskih kolega, najbolja djevojčica na sjeveru je bila Lucija Škopac – 3. na kriteriju i Tol Tristan – 4. na kriteriju. Njih dvoje također je preskočilo Opatiju, a to je bio razlog zašto ih je Grigor Pettener s Malog Lošinja preskočio i kao najmlađi među prvih 14 na ljestvici zauzeo vrlo visoko drugo mjesto.

Da bi se kvalificirali na izbornu ljestvicu kadeti su se morali plasirati među najboljih 38 i to je pošlo za rukom predstavnicima čak deset klubova. Konačan raspored na ljestvici možete pronaći na ovom linku.

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

Što se tiče južnog dijela hrvatske flote optimista kvalifikacije je odjedrilo 88 malenih dalmatinaca i dalmatinki, a 42 ih se plasiralo na izbornu ljestvicu.

Slično kao na sjeveru i ovdje je ovaj dio sezone prošao u znaku dominacije jednog imena. To je bila mlada Uskokova jedriličarka Noela Petešić. Ona će zapamtiti ove kvalifikacije po dvije pobjede i s jednom podjelom bodova s Petrom Marendić iz splitskog Mornara, koja u izborni dio ciklusa ulazi kao trećeplasirana na jugu.

Između njih, na drugom mjestu, je završio član JK Omiš, Josip Tafra. On je ujedno i najmlađi jedriličar među prvih osmero.

Bodovi su se skupljali na regatama u Dubrovniku, Primoštenu, na Hvaru i na Otvorenom prvenstvu Splita, a zbog orkanske bure nije odjedren Sv.Ivan u Omišu.

Točan poredak svih na ljestvici možete pronaći na ovom linku.


Osamdeset jedriličarki i jedriličara koji će se natjecati zajedno u nastavku sezone imaju dva okupljanja na sjeveru i dva na jugu. Riječ je o slijedećim regatama:

05 – 07. travnja, Memorijal Antolić Česić, JK Uljanik plovidba – Pula

12 – 14. travnja, Regata grada Poreča, JK Horizont – Poreč

03 – 05. svibnja, Split 1700, JK Split – Split

10 – 12. svibnja, Kup Vitrenjaka, JK Uskok – Zadar

Uz bodove koje će osvojiti na ove četiri regate u obzir će se uzimati i bodovi osvojeni na Prvenstvu Hrvatske, a konačan cilj svima je plasman u jedan od dva reprezentativna sastava. Prvih pet će se plasirati za jedrenje na Svjetskom prvenstvu koje će se od 6. do 16. srpnja jedriti na Antigui.

Slijedećih sedmero ide na Europsko prvenstvo koje se organizira u Crozon-Margatu u Francuskoj.

Jedino na što se treba pripaziti prilikom slaganja sastava reprezentacije je da ne smije biti više od četvero istog spola.

 

  • #GoBeyond