North Sails LOFT NEWS

DAHLSJÖ / STRÖMBERG RENSAR PRISBORDEN MED NYA Z30+

Anders Dahlsjö och Martin Strömberg gör en satsning mot ORC Double Handed Worlds

📸 Malcolm Hanes

Och det har börjat bra, med bland annat totalseger i Raymarine2star.

Våren 2021 publicerade vi en artikel med rubriken  Snart är nya Z30+ färdig!  Det visade sig vara lite väl optimistiskt, och det borde vi kanske ha insett redan då. Att nya, tekniskt avancerade båtar går över tiden är ju en regel utan kända undantag. 

I april i år sjösattes den första båten, SWE 301 Zeit. Den ägs av initiativtagaren Johan Larsvall men kappseglas fram till och med VM av Anders Dahlsjö och Martin Strömberg. Anders har två America’s Cup och ett Volvo Ocean Race i ryggen. Martin är professionell kappseglare, med bland annat fyra Volvo Ocean Race på sitt CV – och han är en av mycket få svenskar som vunnit totalt. 

Anders och Martin seglade båten första gången i början av april och ägnade några helger åt att bekanta sig med den. På Lidingö Runt ställde de upp tillsammans med Johan Larsvall och slutade tvåa av sjutton båtar i SRS 1. Och på Raymarine2star slog de alltså till med totalvinst. Helgen därefter vann de för övrigt även även shorthand-klassen i KSSS Havskappseglingsregatta. 

Det lovar gott inför VM, som ju avgörs på delvis samma vatten. 

Ett ovanligt koncept

Vi ska inte fördjupa oss i tekniska detaljer eller gå in på hur z30+ utvecklades (det kan du läsa om här). Men kortfattat kan man säga att Johan Larsvall tagit in ett gäng experter med Jimmy Hellberg i spetsen för att göra en total makeover på gamla Z30:an. Modifikationerna är så genomgående att det i praktiken rör sig om en helt ny konstruktion.    

Snudd på unikt i den här storleksklassen är att Z30+ byggs från topp till tå i kolfiber, vilket gör båten lätt och samtidigt extremt styv. I övrigt är den medvetet enkel, särskilt jämfört med andra båtar utvecklade för shorthand-kappsegling. Z30+ har inte dubbla roder, inga chines, ingen vattenballast och definitivt inga foils. 

“Z30+ är en spännande båt”, säger Anders Dahlsjö. “Enkel men extremt förfinad, med all kolfiber. Den går som en raket och det märks att den har mycket i bulben. Den känns nästan som en 40-fotare när man kliver ombord, för den gungar inte till som lätta båtar i den här storleken brukar göra.”

Även segelgarderoben är enkel. Den togs fram redan för ett år sedan, och det som har hänt sedan dess är att ytterligare en fock har tillkommit. Den är designad för hårdare vindar och är 7 kvm mindre än allroundfocken. Två revpunkter i förliket och en i akterliket gör att den får ett väldigt brett register. Fullt hissad är det en hårdvindsfock (på 18 kvm) och med ett rev motsvarar den en J5:a (13 kvm). Dessutom kommer den användas som ett reaching-stagsegel (11 kvm,). Den halsas då i centrumlinjen 2,3 meter framför masten (ca 60 % av J-måttet). 

“Man kan nästan säga att man får tre segel i ett”, säger Anders Lewander på North Sails Lidingö, som tillsammans med sin bror Tore har varit ansvarig för utvecklingen av seglen. 

Vägen mot VM

Enligt SRS-brevet ska Z30+ vara snäppet långsammare än Farr 30 med full besättning, men något snabbare i shorthand-figuration, vilket ju låter rimligt med tanke på det rätande momentet. Inte illa med tanke på att Z30+ är en båt med full ståhöjd och att den är tänkt att kunna användas även som semesterbåt. 

På VM är det dock ORC som gäller. Det ser för övrigt ut att bli ett riktigt getingbo; i slutet av maj var nästan 90 besättningar anmälda och anmälningstiden går inte ut förrän i mitten av juni, så 100 båtar till start är ingen omöjlighet.  

Säsongen har som sagt börjat bra, men Anders och Martin hoppas kunna jobba upp farten ytterligare i den nya båten. Sedan gäller det bara att toppa formen lagom till VM i början av juli. 

  • #GoBeyond