North Sails LOFT NEWS

Story Contributors: Tom van der Vecht

EVEN VOORSTELLEN: TOM VAN DER VECHT

North Sails Expert

📸 M32 World / Kevin Rio

Tom van der Vecht (36) is als Sail Expert verantwoordelijk voor de verkoop van zeilen. Samen met Wouter Köllmann runt hij de North Sails loft in Almere. Tom groeide op in Enkhuizen, omringd door inspirerende zeilers. Hoewel het racen hem niet meteen wist te bekoren, is hij nu een van de drijvende krachten achter Team LeeLoo, waarmee ze de lat steeds hoger leggen.

Wat is jouw eerste zeilervaring?

Mijn CWO 1, 2 en 3 heb ik behaald met mijn houten Optimist. Ook de clubwedstrijden in Enkhuizen gingen goed. Echter parkeerde ik het bootje bij de eerste Combi wedstrijd op de rotsen en riep heel hard dat ik dit nooit meer ging doen. Toch ben ik blijven zeilen, onder andere in de Splash, Laser en Hobie 18. Maar het wedstrijdzeilen heb ik pas later weer echt opgepakt met de boot van mijn ouders, een FF65.

Hoe ben je bij North Sails terecht gekomen?

Als student was ik zoekende. In eerste instantie dacht ik dat ik gymleraar wilde worden, maar na een jaar ALO ben ik hbo Leisure Management gaan doen. Ondertussen was ik gevraagd voor het talententeam van Team Heiner. Dat heb ik twee jaar gedaan, waarna ik voor Roy Heiner ben gaan werken. Onderhoud, schipperen en opleiden waren mijn kerntaken, op schepen zoals een Volvo 60 en J/109. Op een gegeven moment ben ik als zelfstandige wedstrijdteams gaan begeleiden, maar dat is heel intensief. Je bent veel van huis, dus toen er kinderen kwamen ben ik als verkoper/adviseur voor een vooraanstaande zeilmakerij gaan werken. Afgelopen oktober werd ik benaderd door North Sails en hebben ze mij gevraagd hun team te komen versterken.

Waarom heb je voor North Sails gekozen?

Iedereen kan in principe een zeil maken, maar in het ontwerp (de shape), afwerking en service, onderscheidt North Sails zich echt. Ik houd van ontwikkeling en innovatie. North Sails is het merk dat altijd vooruitloopt in de ontwikkeling en hierin anders durft te zijn dan de rest. Een voorbeeld voor mij is de stap van 3DL naar 3Di. We waren marktleider, maar kozen toch voor de uitdaging van een compleet nieuw product. Daarin zijn nu zoveel varianten zeildoek dat het niet alleen geschikt is voor wedstrijdzeilen, maar ook voor toerboten en superjachten.

Wat is het leukste aan jouw baan als Sail Expert?

In eerste instantie is het mijn taak om zeilen te verkopen, maar de meeste tijd besteed ik aan service, adviseren en meevaren met klanten. Het is leuk om samen met de klant tot een optimaal product te komen, wat precies past bij de wensen en eisen van de klant. Het komt voor dat dit compleet anders is dan wat ze vooraf verwachten. Uiteindelijk wil je dat een klant blij wordt zodra de zeilen worden gehesen. Als ze dan later zeggen ‘Dit is precies wat ik nodig had. Nu loop ik op deze rakken 8 knopen, waar dat voorheen maar 5,5 knoop was. Het IJsselmeer is daardoor kleiner geworden’, dan geeft dat veel voldoening.

Waar ben je het meeste trots op?

Als vader van drie ben ik het meeste trots op mijn gezin. Zeiltechnisch vind ik het knap wat we met Team LeeLoo hebben bereikt in acht jaar. We zijn (bij wijze van spreken) begonnen met; hoe hijs je een zeil. Inmiddels strijden we tegen America Cup toppers, Olympische zeilers en wereldkampioenen. En we winnen ook weleens een potje. Telkens als we zijn opgeklommen in een klasse, gaan we een stapje verder. Momenteel varen we met een M32 catamaran. Het gaat mij niet alleen om het winnen, want eigenlijk is het proces het leukste. Zeilen is de ultieme teamsport, dus het gaat om mensen. In de basis zijn we als Team LeeLoo nog steeds een vriendengroep.

Wat is jouw advies aan ambitieuze zeilers?

Doe wat je leuk vindt, dan word je er goed in en kom je ergens. Maar je wordt niet vanzelf ergens goed in, soms moet je er ook dingen voor laten. Ik had geen uitgestippeld carrièreplan, maar het zeilen is altijd belangrijk voor me geweest. Ik had zelfs een bijnaam; Tom ‘2 uur thuis’. Stappen was leuk, maar als ik de volgende dag moest zeilen, haakte ik toch op tijd af. Uiteindelijk ben ik blij dat ik het zo heb aangepakt, want ik ben toch maar mooi hier terecht gekomen!

Story Contributors

Even Voorstellen: Tom van der Vecht headshot
Tom van der Vecht

Sail Expert — Almere, Netherlands

Tom van der Vecht zeilt al zijn hele leven. Zoals velen is hij begonnen in de Optimist, en daarna heeft hij het water nooit meer losgelaten. Tom heeft jarenlang als coach gewerkt in het zeilen. De laatste jaren heeft hij...

  • #GoBeyond