North Sails LOFT NEWS

April 30, 2019

FREMTIDENS TURSEJL

3Di NORDAC tursejl skal holde den vigtige vingeform i mange år. Det er hvad der forventes i forhold til almindeluge vævede dacron-sejl, som på få år bliver for dybe, hvilket resulterer i mere krængning og lavere fart.

minbaad.dk tester i Caribien

3Di NORDAC-sejlet er utroligt strækstabilt og let at trimme. Det viste en fem timers test på en Beneteau 45, som vi sejlede ved British Virgin Island, imellem fem og ni meter pr. sekund. Hele sejladsen foregik på kryds. Bølgerne var krappe, og den friske vind gjorde, at vi måtte rebe det hvide storsejl med gennemgående sejlpinde. Sejlet var let at rebe, selv om dugen er noget mere hård end en traditionel dacron-dug. Det første, man lægger mærke til, er, at 3Di-dugen har et specielt udseende, som ikke ses lignende hos andre sejlfabrikanter. Det ser karakteristisk ud og er North Sails 3Di-signatur.

Stærkt og fladt
3DiNORDAC-dugen er stærk og sejlet er dejligt fladt, men stadig med power i. Det gav sig ikke en tomme undervejs, selv ikke når større pust ramte os. En regnskylle kom også ind over os, da vi krydsede i British Virgin Island fra Tortola mod Gorda i 25 graders varme. Regnen perlede straks af sejlet. Faktisk er det umuligt for fugt at trænge ind i North Sails 3Di NORDAC-sejlet, da sejlet i polyester er mættet med lim og samtidig ikke er lamineret med film og taffeta. Det erfarede vi få uger før sejlturen, da vi besøgte fabrikken i Minden i USA. Her så vi, at 3Di-sejlene lå til hærdning i syv dage under den 22 dage lange proces, hvor sejlene bliver produceret. 108 procents fokken stod også, som den skulle, tilpas flad, men med power i. Sejlet gav sig ikke. 3Di er et komposit, hvor der anvendes mere avanceret lim og ingen mylarfilm, som det ellers ses hos de fleste sejlproducenter. Det betyder med andre ord, at 3Di NORDAC-sejlene kun anvender udspredt filament-tape, hvilket så udgør hele sejlet. Et 3Di-sejl kan derfor ikke delaminere.

Enkel at trimme og mindre krængning
Jesper Feldt, sælger og daglig leder af North Sails Danmark, tror på, at 3Di-sejlet kan blive det foretrukne sejl for fremtidens tursejlere i Danmark og fortæller om den positive feedback fra kunderne på 3Di NORDAC-sejlet:

“3Di NORDAC er meget enkelt at trimme og holder formen længere end de hidtidige vævede dacron-sejl. Med den rigtige facon får du mere ud af sejlet og kan enkelt balancere din båd og kontrollere krængningen. Hele North Sails’ dna er, at sejlerne skal kunne sejle stærkere og mere sikkert, og sjovt nok er hurtige sejl enkle at trimme og holder faconen.”

“Vi har alene i Danmark solgt over 250 3Di NORDAC-sejl det første år, så det ser ud til at blive tursejlernes foretrukne sejl. Danskerne vælger nu et sejl, der er bygget med den nyeste teknologi og som holder i mange år. De fleste tursejl, der i dag produceres med polyester, begynder at miste deres facon efter to-tre år, hvor 3Di NORDAC holder faconen år efter år.”

Mere værdi for pengene
Leveringstiden for det nye 3Di NORDAC ligger på mellem fem til otte uger. North Sails’ CEO Dan Neri, der holder til på hovedkontoret i New Port, Rhode Island i USA, var med om bord til testen i Caribien. Han fortæller, at North Sails nu satser stort på 3Di NORDAC til tursejlermarkedet. Vi tror på, at 3Di NORDAC vil dominere fremtidens tursejl, fordi det er et sejl, hvor man får stor værdi for pengene. I dag er vi verdens største producent af tursejl med 4.500 solgte tursejl årligt ud af de 33.000 sejl, vi sælger årligt (10.000 one design-sejl, red.), forklarer Dan Neri fra North Sails. Firmaet blev startet i 1957 af Lowell North i San Diego, USA, og har i dag 1.500 ansatte, fordelt på 150 sejllofter i 29 lande. Heraf arbejder de 15 i Danmark. North Sails har udviklet 3Di NORDAC gennem længere tid på 3Di-fabrikken i Nevadaørkenen i Minden, hvorefter man har ladet 45 kunder teste sejlene i over et år under alle vind- og vejrforhold.

North Sails 3Di NORDAC har vægt som et almindeligt tursejl i dacron-dug og er bygget med North Sails patenterede 3Di-teknologi. Materialet er polyester, et fleksibelt materiale, der er 17 gange mere fleksibelt end et 3Di-sejl med kulfiber. Det nye 3Di NORDAC-sejl er dermed mere tilgivende og kan bedre absorbere chokeffekt, hvis man fx rammer en stor bølge, og båden går i stå. Produktionsmetoden sikrer samtidig, at sejlet ikke kan delaminere, da der anvendes termoset-lim og ikke en film på sejlet, hvilket ellers ses på alle laminatsejl.

Sejlet bygges i Minden i USA og på Sri Lanka og er stærkt, hvor der er behov for det – fx ved skødebarmene. Dugen til fx en 30 fods båd består af fire lag ultra tynd polyestertape midt i sejlet og 20 lag polyestertape i skødebarmen, hvor der er stor belastning. Sejlet bygges til både op til 45 fod, og her vil der typisk være mellem seks, otte eller 10 lag polyestertape. Der er op til 50 lag ultra tynd polyestertape i skødebarmen på sejl til både op til 45 fod. Dugen er vandafvisende på grund af limen i sejlet, der fuldstændig afviser vandet, modsat almindelig dacron-dug, der suger vand. North Sails gør dermed op med den vævede dug, der har fyldt det meste af markedet i mere end 60 år.

                                                             

  • #GoBeyond