North Sails LOFT NEWS

HÖG TID ATT LÄMNA IN SEGLEN FÖR SERVICE

Service av segel är lite som att gå till tandläkaren eller besiktiga bilen.

Det är något man bör göra en gång varje år, även med segel som är i fint skick. Det gör att du slipper problem nästa säsong och förlänger livslängden på dina segel.

När vi får in segel upptäcker vi ofta slitage och skador som ägarna har missat. Det kan handla om småsaker som knappt är synliga för ett otränat öga, men om de inte åtgärdas kan skadan snabbt förvärras. I värsta fall kan det leda till att seglet totalförstörs och att hela semestern måste avbrytas. 

Att fladder och nötning sliter hårt på segel inser de flesta. Men solens UV-strålar är faktiskt ännu värre. Detta gäller för alla typer av segel, men där vi ser mest skador är bland rullseglen, som ju ofta sitter uppe från tidig vår till sen höst. Med ett bra UV-skydd är det helt okej, men här slarvas det tyvärr en del, har vi märkt. Det händer att vi får in segel som är helt slut i akterliket, trots att de bara är ett par år gamla. 

Det finns flera olika typer av UV-skydd, men alla (även strumpor och kapell) har ett bäst-före-datum som inte bör passeras. Hellre byta lite för tidigt än lite för sent, är den enkla principen. Det kostar en slant. Men om du vill kunna använda dina segel i många år är det en investering som går att räkna hem många gånger om. 

Fukt är förresten ett annat problem som du bör ta tag i så fort som möjligt. Efter en säsong i båten är seglen fuktiga och risken är stor att de utsätts för mögelangrepp som det är nästan omöjligt att bli av med. Det finns visserligen medel som biter men de är så starka att de bryter ner segelduken, så det är inget vi rekommenderar i första taget.

Den enkla lösningen är att helt enkelt hänga seglen på tork. Det är viktigt att seglen får hänga fritt från marken eller golvet, och att de får hänga tillräckligt länge. Förstärkningar, lattfickor, snörplinor, likband med mera suger åt sig mycket fukt och det kan ta lång tid innan seglen torkat ut ordentligt.

Det är alltså inte svårt, men det tar sin tid och är ganska utrymmeskrävande. Om du inte har möjlighet att göra det själv gör vi det gärna åt dig! 

  • #GoBeyond