North Sails LOFT NEWS

Jedna neobična godina došla je kraju!

📸 regate.com.hr

Za 2020. mnogi će se složiti da je godina koju treba zaboraviti, ali vjerojatno će zbog te odluke mnogima ostat u sjećanju, istina lošem, ali što je tu je… nadajmo se da će iduća biti mnogo bolja i ugodnija!

Ograničenja zbog Korone bila su na snazi do svibnja kad se kao prva regata u novozapočetoj sezoni organizira Komiška regata. Regata je održana u jednakom formatu kao i ranijih godina, a također i u originalnom terminu. Za North Sails klijente to je bila više nego dobra regata, pa je najbrža jedrilica generalno bio Polet Furioso, a s mjestima na postolju mogli su se pohvaliti i Mila 8, Gringo 3, Mareus 2 – Poliklinika Drinković, Mr.J, Big Grin…

Zatim slijedi najpopularnija regata dvojaca na Jadranu, Sušac 100×2. Ovogodišnji start s čak 54 jedrilice bio je stvarno lijep prizor, a također i kasniji pogled na rezultate. Pobjedu i u realnom vremenu i po premjeru odnosi Dubrovnik, dok je Swan Club 36 – Bracing Breeze na drugom mjestu. Toto Travel je četvrti, a Gracious Style peti itd.

📸 regate.com.hr

Što se tiče Dalmacije, tu je uslijedila pauza do Južnodalmatinske regate na kojoj se okupilo 18 posada od kojih je većina bila izrazito sportski nastrojena. Ponovno su naši klijenti imali više nego zapažen nastup i pokazalo se da neovisno o godištu jedrilice, ako imate naša jedra možete planirati penjanje na jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Nakon konačnog zbrajanja rezultata Mareus 2 – Poliklinika Drinković osvaja ukupno drugo mjesto, Gringo 3 završava na trećem, Mr.J je peti, Lero je drugi u prvoj etapi, a Dubrovnik s maksimalno pomlađenom posadom drugi u trećoj etapi.

Za to vrijeme na sjevernom dijelu hrvatske strane Jadrana jedri se niz regata koje se boduju za Kup hrvatskog primorja na kojem dominira Damaco koji je ove sezone kompletno obnovio North Sails “ormar”.

Pred kraj ljeta na Lošinju se organizirala jedna od regata Kupa hrvatskog primorja na kojoj su uz Kvarnerske jedriličare jedrilo i nekoliko krstaša iz južnih krajeva. Regata je bila dosta teška zbog uvjeta nestabilnog vjetra, ali NS jedra rade dobro svoj posao i u sam vrh dovode Damaco i Gringo 3.

Ubrzo nakon Lošinjske regate, u novom terminu, organizira se ovogodišnja Fiumanka. 130 jedrilica na startu, predvođenih apsolutnim favoritom Molom Longom, borilo se s tradicionalnom bezvjetricom Riječkog zaljeva. Naravno, najvisočiji jarbol hvatao je zračna gibanja nedostižna jedrilicama normanijih dimenzija i time imao izrazitu prednost pred ostalima, ali zato su Damaco i Tacit Consent uspješno hvatali priključak za njim i ponovno pokazali da je oznaka North Sailsa na jedrima stvarno pokazatelj kvalitete i u tim, skoro pa nemogućim, uvjetima.

Iza nje odjedrila se najmasovnija dalmatinska regata, 89. Mrduja. Uvjeti slični onima u Rijeci, ali s mnogo više sunca i bez kiše i jednako zahtjevna za navigatore prijavljenih 150 jedrilica.

Koliko je teško bilo na moru kazuje podatak da je kompletnu rutu odjedrilo samo 39 posada, dok je do pomoćnog cilja na Mrduji dojedrilo 65 posada.

Pobjedu u realnom vremenu odnosi Polet Furioso. Odmah iza njega završavaju Molo Longo i Toto Travel, potom momci s jedrilice Mareus 3 – Poliklinika Drinković koji su završili na korak do postolja, na šestom mjestu završava posada Bare V, sedmi je Barba Branko, osmi Damaco, a deveti Gringo 3.

📸 regate.com.hr

I posljednja velika regata krstaša koju organizira JK Labud bila je u znaku naših jedara i naših zadovoljnih klijenata. Naravno, riječ je o Viškoj regati koja se ove godine nije jedrila do Visa, već do Starog Grada na otoku Hvaru, pa je shodno tome prigodno promijenila naziv u Pa(v)iška regata.
Ovog puta line of honor odnosi Mareus 3 – Poliklinika Drinković, a treća najbrža jedrilica je Polet Furioso, dok je Dubrovnik završio na četvrtom mjestu, Overload na petom i Bare V na šestom.
Što se tiče bodovanja po ORC-u, Dubrovnik je ovog puta bio naš najuspješniji predstavnik s drugim mjestom nakon bodovanja obiju etapa zajedno.

Zadarska koka bila je još jedna organizacijska uspješnica vremenskim prilikama unatoč. 59 jedrilica jedrilo je ispred Zadarske rive i u popriličnoj gužvi regatnih jurilica u vrhu flote završavaju Gringo 3, Damaco, Lucky, Mr.J…

Potom slijedi jedina isključivo ORC regata sezone 2020.
JK Val je organizirao Prvenstvo Hrvatske na kojem je bilo prijavljeno 10 jedrilica, od kojih je samo 8 odjedrilo cijelu regatu, a još 6 posada je otkazalo sudjelovanje u posljednji tren zbog desetkovanja posada uzrokovanih Kovid samoizolacijama.
Jedrilice koje su zajedrile u Zlarinskom akvatoriju imale su izvrsne uvjete za jedrenje i osim uobičajenih štapova jedrile su i jedan navigacijski plov.
North Sails klijenata je ovog puta bilo čak šest, a najuspješniji od njih bio je Damaco, koji je s ovom regatom zaokružio jednu vrlo uspješnu sezonu.

📸 regate.com.hr

I za kraj trebamo spomenuti jedinu off shore regatu koja se ove godine jedrila u jesenskom periodu. Riječ je o 2. Susku, regati koja se organizira za dvojce i posade.
Ove godine se nije odjedrila kompletna ruta zbog iznimno jake rute, a jedrilica zbog koje nam je i ova regata posebno zanimljiva bila je ponovno Damaco, čija dvočlana posada je odnijela pobjedu i u realnom vremenu i po ORC-u i u kategoriji dvojaca i u apsolutnoj kategoriji.
Za razliku od ostalih regata, na ovoj su koristili “obična” dacron jedra, a ne karbonska kao na ostalim regatama!

I za kraj najzanimljiviji dio, koja NS jedra koriste jedrilice o kojima ste čitali:

 • Dubrovnik: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Damaco: glavna jedra, flokovi, genakeri
 • Bracing Breeze: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Tacit Consent: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Gracious Style: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Lucky: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Mr.J: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Bare V: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Gringo 3: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Mareus 2 Poliklinika Drinković: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Mareus 3 Poliklinika Drinković: genakeri
 • Polet Furioso: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Molo Longo: 3Di flokovi
 • Toto Travel: flokovi
 • Barba Branko: glavno jedro, flokovi, genakeri
 • Mila 8: flokovi i genakeri

📸 regate.com.hr

 • #GoBeyond