North Sails LOFT NEWS

Još jedan trijumf Sirotice

U Betini, kolijevci drvene brodogradnje otoka Murtera, u nedjelju 18. kolovoza odjedrena je 17. regata za dušu i tilo. Riječ je o posljednjoj regati ciklusa regata latinskog idra pred veliko finale koje će se odjedriti u susjednom Murteru za mjesec dana.

I ove godine se okupila slična flota kao i lani, ukupno preko 30 leutgajeta i kaića. NAravno, gajete su i na ovoj regati dominirale po broju, ali kako se kasnije pokazalo za vrijeme jedrenja nisu se ni ostali modeli tek tako predavali!

Vremenski uvjeti u Betini su bili idealni. Lijep sunčan dan uz lagani maestral koji je puhao s oko desetak čvorova, omogučili su dosta brzu regatu bez stresnih situacija praćenih s lomom opreme i paranjem jedara kao što je to bio slučaj prošle godine.

Start je bio postavljen “na lancanu”, premda su brodovi bili vezani za rivu, ali to je taj princip. Regatno polje je bilo identično lanjskom, a to konkretno znači da je prva bova bila postavljena u kanalu na oko pola puta prema Tisnom, zatim se morao obići otočić Sustipanac, potom druga bova koja je bila postavljena ispred rta Gradina (na ulazu u Murtersku luku) i za kraj je ostavljen sprint prema Betini.

Vjerojatno najzanimljiviji dio regate je ovaj put bio sam start, odnosno predstartna procedura.

Regatni odbor je odredio da će biti dan pripremni signal, zatim upozorenje na jednu minutu do starta i zatim start. Međutim, nekoliko gajeta postavljenih s lijeve strane startne linije je signal minute do starta shvatila kao signal za start i krenulo s povlačenjem po konopu od sidra.

10-20 sekundi su svi ostali gledali što se dešava i hoće li im kolege shvatiti da su malo požurili, ali kako već u takvim situacijama bude lančano su krenuli i svi ostali za njima.

U principu ovo je najvažniji dio regate jer ako je sidro uhvatilo dovoljno jako da se po njemu može povlačiti svom snagom i da kad ga se prođe da ga se bez problema može izvaditi, onda se može osvojiti dosta dobra pozicija za nastavak jedrenja.

Početna gužva koja je nastala u prvih stotinjak metar regate ubrzo se počela rijediti i najbrži se izdvajati ispred ostatka flote. Već od samog starta najuspješnija u tome je bila ekipa Sirotice. Već na prvoj bovi su bili na čelu cijele flote, a kasnije su tu razliku samo povećavali.

Za kompletnu rutu im je trebalo točno dva sata jedrenja, a poredak ostalih najboljih po grupama je slijedeći:

GAJETE:
1. Damir Čorkalo – MU 485 – Murter – SIROTICA
2. Hrvoje Jadrešić – MU 520 – Betina – CVITA
3. Ante Davor Turčinov – MU 887 – Murter – ILKA

KAIĆI:
1. Ivan Čobanov – MU 906 – Betina – MARINKA
2. Ivan Crljenko – MU 790 – Betina – Bez imena
3. Šime Šoić – MU 186 – Murter – MARIJA

LEUTI:
1. Grgo Jerat – MU 111 – Murter – JARUH
2. Dieter Schelinger – MU 84 – Murter – ORLIĆ
3. Tonko Skračić – MU 85 – Betina – GUŠTE

Foto galeriju s ove regate možete pronaći na ovom linku. Dok video izvještaj možete pogledati u video galeriji za 2019. godinu.

 

  • #GoBeyond