North Sails LOFT NEWS

NYA SHOGUN 43: OPTIMERAD FRÅN START MED NORTH DESIGN SERVICES

Det har kanske aldrig byggts så många häftiga segelbåtar i Sverige som just nu. Nivån är i internationell toppklass och bredden är stor. Den makalösa renoveringen av den klassiska tolvan Princess Svanevit är traditionellt hantverk på allra högsta nivå, och i andra ändan av den skalan hittar vi bland annat VM-vinnande Z30+ (som vi berättat om här, här och här).

Och så har vi Shogun 43, som sjösattes i november och provseglades i början av december. Det är en uppföljare till Shogun 50, som kom för några år sedan. Båda båtarna är ritade av Håkan och Oscar Södergren och byggs med avancerade metoder och material – läs kolfiber – på Rosättra Båtvarv, med hjälp av bland andra Vaxholm Komposit och Marstrom Composite. 

North Sails har varit involverade i projektet sedan start och har förstås utvecklat seglen du ser på bilden. Det finns mycket att säga om dem, men det sparar vi till våren när båten är helt färdig. Här och nu tänkte vi istället backa bandet lite och beskriva hur det gick till när konstruktörerna tillsammans med North Design Services använde sig av avancerad programvara för att analysera och optimera båtens prestanda. 

 

“En extremt användbar tjänst”

North Design Services är en del av North Technology Group (där även North Sails ingår), och syftet är att hjälpa North Sails kunder att optimera sina båtars totala prestanda. I detta ingår inte bara rigg och segel utan även allt annat som påverkar farten, som skrov, köl och roder.

Arbetet leds av Jeremy Elliot på North-loftet i engelska Gosport. Han har en  masterexamen i Naval Architecture från universitetet i Southampton och har lång erfarenhet av utveckling och optimering på Grand Prix-nivå, inklusive America’s Cup och Volvo Ocean Race.

“Det är en extremt användbar tjänst”, säger Oscar Södergren.

Oscar är industridesigner med examen från Konstfack. Någon regelrätt utbildning inom båtkonstruktion har han inte, men den biten har han fått med modersmjölken. Båtar har han ritat sedan han var barn och en bättre lärare och mentor än pappa Håkan är ju svårt att tänka sig. 

Idag har många båtkonstruktörer, inklusive Håkan och Oscar, tillgång till någon form av hydro-CFD. CFD står för “Computational Fluid Dynamics” och förledet “hydro” betyder att det är en programvara som kan användas för att analysera strömningen kring en båts skrov, köl och roder. Däremot saknar de som regel effektiva verktyg för att göra motsvarande optimering av aero-delen, det vill säga rigg och segel.

Det är här North Design Services kommer in i bilden. De har tillgång till branschens förmodligen mest kraftfulla hydro-CFD, men det som verkligen sticker ut är att de även har utvecklat en egen aero-CFD som är sömlöst integrerad med hydro-CFD:n. De har därmed möjlighet att analysera hela båten som en enda helhet. 

Massor av data, massor av insikter

Det är ingen enkel process och det går inte fort. En CFD-körning – i princip en virtuell testsegling – kan innebära att en dator står och tuggar i tre dygn. Därefter utvärderar man resultatet och börjar om igen. Ett närmast ändlöst antal konfigurationer jämförs med varandra och steg för steg jobbar man sig fram mot den totalt sett mest optimala lösningen. Processen med Shogun 43:an pågick under drygt sex veckor och involverade fyra personer. 

“Vi har fått ut en enorm mängd data”, säger Oscar. “Mer än vi behöver egentligen, men fördelen med detta är att vi kan fördjupa oss i vissa delar och få ut väldigt värdefulla insikter.” 

Det man får ut av den här typen av simuleringar är exakta värden på allt som påverkar prestandan: strömningen kring skrov, köl och roder, båtens avdrift i olika farter och krängningsvinklar, rodertryck och rodervinklar. Man får data på luftmotståndet från rigg och segel – och svar på exakt hur mycket man förlorar på att inte byta från fock 1 till fock 2 i tid. Man får fram vilka fockskotvinklar som är optimala i olika förhållanden och hur besättningens vikt och placering påverkar farten. Med mera, med mera, med mera. 

Oscar påpekar dock att systemet inte levererar några förslag på lösningar utan bara ren data. Den måste tolkas och sättas i ett sammanhang för att bli användbar. Här har han haft hjälp av erfarna designers från både North Design Services och Södergren yachtdesign. Pappa Håkans erfarenhet har varit oerhört viktig för att förstå vad exempelvis vissa värden kring rodertryck innebär för känslan i ratten. 

Shogun 43 har aldrig varit tänkt som någon råbarkad racer. Målet har istället varit att skapa en båt med enastående prestanda i ett bekvämt och lätthanterligt format, därtill med ett modernt formspråk som får folk att vända på huvudet. 

Prestanda, trivsel och bekvämlighet är inte alltid enkelt att förena. Men det går, menar Oscar, som har lagt “otroligt mycket designtid” på inredningen. Dels för att göra den bekväm, praktisk och vacker men också för att minimera vikten. Han uppskattar att han genom det här har lyckats spara 400-500 kg. 

Var det värt det? Oscar tvivlar inte det minsta. Samarbetet med North Design Services har gett honom siffror som en gång för alla bevisar den saken. 

  • #GoBeyond