North Sails LOFT NEWS

SKIMMELSVAMP, JORDSLAG OG MUG PÅ SEJL

Hvad gør man

📸 Michael Egan / Egan Images

Vores Gør Det Selv guide til sejlpleje gælder kun traditionelle dug og laminater. 3Di er en komposit teknologi og ikke et laminat sejl!. For information om pleje af 3Di-sejl, se artiklen Sail Maintenance. Her er, hvad du har brug for at vide når traditionel sejldug er blevet jordslået.

Jordslåede sejl. Der er mange gæt på, hvorfor nogle sejl bliver mere jordslåede end andre, men desværre ikke så meget fakta. Tre ting vi ved:

 • Skimmelsvamp, jordslag og mug er ikke et strukturelt problem i sejlet.
 • Skimmelsvamp, jordslag og mug ser grimt ud.
 • Det er ikke rart at se på sine sejl, når de har sorte pletter.

Et par ting vi har observeret på sejl, der er og ikke er blevet angrebet af jordslag:

 • Sejl i varme fugtige områder er i høj grad udsatte for at få skimmelsvamp, jordslag og mug.
 • Det ser ud til at hjælpe, hvis man forsøger at holde sejlet tørt. Ved for eksempel at tage en kort sejltur for at lufte en fugtig rullegenua, især hvis du ikke skal bruge båden i en længere periode, og din sidste sejltur involverede en masse regn og skumsprøjt.
 • Saltvandrester tørrer langsommere end ferskvand, så saltvandets fugtighed er værre end ferskvandets fugtighed.
 • Områder med mere luftforurening eller pollen har tendens til at give flere problemer med jordslag og mug.
 • Laminerede sejl er mere modtagelige for skimmelsvamp, jordslag og mug end vævede Dacron-sejl.

Rengøring af skimmelsvamp, jordslag og mug
Sejldugsproducenter har gennem tiden udviklet forskellige kemiske behandlinger for at hæmme vækst af skimmelsvamp, jordslag og mug når dugen produceres. Det er dog en fin balance da folk helst ikke skal blive syge af kemien, derfor er den nuværende løsning ikke perfekt, hvilket betyder at problemet ikke er helt forsvundet.

Skimmelsvamp, jordslag og mug på overfladen kan renses af sejlet med en fortyndet Rodalon-opløsning. Men når skimmelsvampen kryber ind mellem lagene af stof, skal sejlene sendes til industriel rengøring. For mere information, se artiklen Vask af sejl fra A-Z

Det er vores erfaring at når først et sejl får skimmelsvamp, vil det altid have skimmelsvamp. Et godt rengøringsmiddel kan reducere de sorte pletter, men hvis båden forbliver i det samme område, hvor skimmelsvampen opstod, er det desværre oftest kun et spørgsmål om tid, før de bliver sorte igen.

Hvordan undgår man skimmelsvamp og mug

 1. Luft dine sejl regelmæssigt, især efter en regnvejrsdag.
 2. Soltørring fungerer rigtigt godt, men for meget sol kan give UV-skader.
 3. Læg ikke sejlene væk mens de er fugtige eller fulde af salt. Saltet tiltrækker og bevarer fugt. Opbevar sejlene tørt.
 4. Hvis du ikke bruger din båd i mere end en uge eller to, skal du tage sejlet af riggen og opbevare dem tørt eller sørge for at nogen “lufter” dem med jævne mellemrum.

Hvis skimmelsvamp opstår

 1. Behandl jordslaget så hurtigt som muligt. Jordslag og mugpletter er lettere at behandle, når de er nye, relativt små og tæt på overfladen.
 2. Hold jordslags- og muginficerede sejl adskilt fra de rene sejl da jordslag og mug desværre “smitter”
 3. Den mest populære fungicid er Rodalon, der sælges i en opløsning specifikt til bekæmpelse af skimmel og mug.
 4. BRUG ALDRIG KLORIN UNDER NOGEN OMSTÆNDIGHEDER! 
 5. Ved dybtliggende pletter nedsænkes pletten i et fungicid i 12 timer eller mere. En høj koncentration er ikke nødvendig. Ingen skrubning af overfladen vil kunne gøre, hvad en god gennemblødning kan.
 6. Brug aldrig blegemidler! Klorin kan forårsage skader på langt sigt.
 7. Hvis mugpletten ikke kan fjernes ved ovenstående behandlinger, er der desværre ikke meget mere du kan gøre. Yderligere behandlinger kan forårsage skade på sejlet.
 8. Scotchguard® og lignende vandafvisende midler har ikke vist sig at hverken dræbe eller forhindre skimmelsvamp.
 9. Lysol® husholdnings desinfektionsmiddel er et effektivt fungicid og hæmmer udviklingen af skimmelsvamp. Nogle sundheds- og miljøstyrelser forbyder brugen af stærkere fungicider.
 10. Alt, hvad du bruger til at dræbe eller fjerne skimmelsvamp, vaskes eller slides væk på relativt kort tid. North NorLam™ dug bliver behandlet med det kraftigste kommercielle fungicid, der er tilladt. Det er 100% effektivt under laboratorieforhold, men alligevel påviseligt mindre effektivt i den virkelige verden.

Slutteligt om skimmelsvamp:
Det er ikke nogen hemmelighed, at skimmelsvamp vokser på sejl. Selvom vi ikke helt forstår det og ikke har mange gode råd til forebyggelse og udbedrelse, er det her, hvad vi ved, og hvad du bør vide, når du håndterer problemet med skimmelsvamp.

 • Skimmelsvamp er en svamp. Ligesom andre svampe vokser den bedst under fugtige forhold og trives ikke i dagslys. Skimmelsvamp trives i alle slags klimaer, både de varmeste og de koldeste.
 • Skimmelsvamp lever af mikroskopiske organismer, som det får fra luften, vandet eller sejlets overflade.
 • Skimmelsvamp dannes på moderne syntetisk sejldug, inklusive lim og andre klæbemidler, overflader, film osv., Men forårsager ikke strukturelle skader.
 • Skimmelsvamp påvirker ikke sejldugens ydeevne, så det er udelukkende det kosmetiske og æstetiske udseende, som tager skade.
 • Skimmelsvamp kan vokse på ankerliner og fortøjningsliner, skøder og sejlcovers, dodgers, cockpitpuder, madrasser, skotter osv. Skimmelsvampesporer bæres i luften, især i regnvand, og overføres let ved kontakt.
 • #GoBeyond