North Sails LOFT NEWS

Snart dags att lämna in seglen för service

Men ta gärna en sista segeltur först

📸 Amory Ross

Service av segel är lite som att gå till tandläkaren eller besiktiga bilen – det är något du bör göra en gång varje år, även med segel som är i fint skick. Det gör att du slipper problem nästa säsong och förlänger livslängden på dina segel. 

Om du fortfarande har båten i sjön kan det vara en bra idé att innan dess ta en segeltur och gå igenom båt, rigg och segel systematiskt och med kritiska ögon. Gör anteckningar eller ta bilder med mobilen på sådant som behöver åtgärdas inför nästa säsong. Det minskar risken att du glömmer bort det under vintern. 

Passa gärna på att dokumentera formen på dina segel. Det är också något som är bra att göra en gång per år. Alla segel förändras formmässigt i takt med att de åldras, och genom att analysera bilder på seglen går det att se bedöma hur mycket som återstår av prestandalivsalängden. Och det är väldigt bra input inför en eventuell diskussion kring nya segel. 

Så här gör du: Gå ut en dag när det är lite tryck i vinden. 5-6 sekundmeter är ganska lagom. Lägg dig på bidevind och skota seglen för maxhöjd. Placera dig precis vid mitten på underliket och fotografera rakt underifrån.

Ta även en noggrann titt på kapell och strumpor. Deras viktigaste uppgift är att skydda seglet från nedbrytande UV-ljus, och de har ett bäst-före-datum som inte bör passeras. Är du osäker på skicket – ta med kapellen till oss när du lämnar in dina segel.  

Innan du lämnar in seglen för service kan det vara också värt att fundera på om vi ska passa på att modifiera något av dem när vi ända har dem inne på loftet. Vi har en rad spännande lösningar som till rimlig kostnad kan ge ditt befintliga segel ett riktigt lyft. Här är några exempel: 

Öka prestandalivslängden med nya lattor

Att sätta i hårda, profilerade lattor i ett storsegel kan vara ett sätt att ge nytt liv åt ett äldre segel som har börjat tappa formen. Det kostar ett par tusenlappar men skillnaden kan vara förbluffande stor. Att byta från vertikala lattor till horisontella lattor kan göra en liknande skillnad på en fock.

Shorthand-anpassa ditt försegel

Allt fler – inte minst shorthand-kappseglare – upptäcker fördelarna med rev i focken. Förutom att det är ett snabbt och enkelt sätt att minska segelytan så kan  revpunkten i akterliket kan användas som ”reachinghorn” vilket ökar prestandan ganska rejält på öppna bogar. 

Det vi gör är att sätta in ett bindrev (vilket innebär att seglet revas neråt på samma sätt som storsegel). På segel gjorda för förstagsprofil brukar vi också sy fast softhanks längs förlikat, vilket hindrar att seglet hamnar i vattnet när det tas ner på däck.

Montrera zippers i dina undanvindssegel

Sättning av spinnakers eller gennakers är inte alltid enkelt. Även mycket rutinerade besättningar får ibland problem med segel som fyller innan det är hissat i topp, som snor sig eller hamnar i vattnet. Det löser vi genom att sy in ett blixtlås längs ena liket. När du drar ihop dragkedjan formas hela seglet till ett långt, korvliknande paket som kan hissas i lugn och ro. När det är i topp och du drar i skot och gajar öppnar sig blixtlåset och seglet fyller.

Mät om seglet och sänk ditt mätetal

Segel krymper. Ganska mycket till och med – ett storsegel till en 40-fotare som seglats ett par säsonger kan vara en decimeter kortare i förliket än när det var nytt. 

Det är en naturlig process och inget att oroa sig för. Det är istället något du kan dra nytta av. Minskad segelyta innebär nämligen att handikapptalet kan sänkas. Vi har befogenhet att mäta våra egna segel och om vi passar på att göra det när seglet är inne för service är det inte någon stor eller kostsam operation. 

  • #GoBeyond