North Sails LOFT NEWS

VILKET CRUISINGSEGEL ÄR BÄST FÖR JUST DIG?

North Sails har ett alternativ för alla typer av cruisingsegling

North Sails har en helt dominerande roll på världens kappseglingsbanor. Det gäller på alla nivåer – i Sverige såväl som globalt – men det är som allra tydligast i de riktigt stora sammanhangen som Americas Cup, The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race) eller Vendee Globe.

Men nu ska vi prata om något helt annat, nämligen cruisingsegel.

Eller… ”helt annorlunda” var kanske ingen bra formulering. Visst, det är klart att prestanda, i betydelsen maximal fart, sällan är högsta prioritet för en cruisingseglare. Men prestanda är så mycket mer än bara fart. Det är det som gör att din båt inte lutar lika mycket, får mindre avdrift och blir lättare på rodret. Det gör seglingen enklare och roligare. Och att även farten ökar kan ju i vart fall inte vara någon nackdel.

Dessutom är det så att utvecklingen även på cruisingsidan bygger på erfarenheter och teknologier från racingsidan. Nya material och tillverkningsmetoder har gjort det möjligt att minska vikten på cruisingsegel samtidigt som styrkan och livslängden har ökat. De håller formen längre än någonsin och den låga vikten gör dem lättare att hissa, lättare att beslå och lättare att rulla in och ut. Och prestandan är skyhögt bättre än vad någon kunnat föreställa sig för bara några år sedan.

Betyder det här att ”äldre” teknologier har spelat ut sin roll? Absolut inte. Vårt sortiment av cruisingsegel omfattar allt från från traditionella dacronsegel och radialskurna laminatsegel till 3D-gjutna kompositsegel – och alla har en roll att fylla. Det gäller bara att matcha rätt segel med rätt behov.

Och hur gör man då det? Hur ska man tänka? Det ska vi försöka reda ut i den här artikeln. Vi kommer gå igenom de olika segelteknologierna, förklara vad som skiljer dem från varandra och tipsa om hur du kan få ner urvalet till en hanterbar nivå.

Vilken segeltyp ska jag välja?  

Ibland är valet enkelt. Har du en Albin Vega eller en Amigo 27 finns det egentligen ingen anledning att överväga annat än ett klassiskt dacronsegel. Skulle du istället ha en Hallberg-Rassy 64 kan vi omöjligt rekommendera något annat än 3Di. Men har du en båt av mer genomsnittlig storlek blir valet svårare. I många fall är faktiskt samtliga produktlinjer – från dacron till bakade 3Di-segel – fullt tänkbara alternativ. Inte konstigt om det kan kännas svårt.

För att kunna ta reda på vilket segel som är bäst för just dig och din båt behöver vi få svar på en rad frågor. Några av dessa är rent tekniska och handlar om vilka material som kan hantera de krafter som dina segel kommer utsättas för. Här får du helt enkelt lita på oss.

Men det finns också en rad överväganden av mer subjektiv karaktär. Det är frågor som bara du kan besvara:

Vad har du för båt? Och hur använder du den?

Din båt och de krafter som den genererar är alltid utgångspunkten för valet av segel. Likaså hur och var du seglar. Södra oceanen ställer förstås helt andra krav än Mälaren.

Vad har du förväntningar på slitstyrka och livslängd?

Slitstyrka är förmågan att motstå fladder, nötning, UV-ljus och annat som är skadligt för segel. Med livslängd menas i det här sammanhanget hur länge det håller ihop rent fysiskt.

– Hur viktigt är prestanda?

Prestanda är inte bara ett mått på båtfart, utan även hur båten beter sig i varierande vindar. Mindre krängning och mer fart ger bekvämare segling. Bra prestanda kräver ett formstabilt segel som bibehåller den designade formen även under hård press. En annan viktig aspekt är formlivslängd, och med det menas hur länge det dröjer innan seglets form försämras på ett märkbart sätt.

Hur värderar du låg vikt?

Allt annat lika är lätta segel snabbare än tunga. Lätta segel även är lättare att beslå, vika och stuva undan. Dessutom är de tunnare, vilket underlättar in- och utrullning av exempelvis rullstorsegel.

– Vad har du för budget?

Det skiljer mycket i pris mellan våra olika segelkonstruktioner. Och den gamla regeln att man brukar få ungefär vad man betalar för gäller även här. Men vi brukar ofta kunna hitta lösningar som gör det möjligt att komma ner lite i pris. För många lite mindre båtar är exempelvis ett storsegel i dacron och en fock i något mer avancerat material en bra kombination som ger väldigt mycket värde för pengarna.

När du gått igenom frågorna och är överens med dig själv kan vi börja titta på vilket eller vilka alternativ som bäst matchar just dina behov, krav och förväntningar. Som du kommer se har du en hel del att välja bland.

 

NPC CROSS-CUT      NPC RADIAN      NPL TOUR + TOUR ULTRA 

 NPL SPORT     3Di OCEAN

 

NPC CROSS-CUT

Vi börjar med det mest klassiska av alla segel: det gamla hederliga dacronseglet. Det är ofta ett alldeles utmärkt alternativ för små och medelstora båtar. Duken består av vävd, väftorienterad polyester som är starkare på tvären än på längden. Därav de liggande panelerna.

Slitstyrka och livslängd: Oöverträffad. Tål det mesta och kan hålla ihop i decennier.

Prestanda: Bra när seglet är nytt, men du får räkna med stora formförändringar när seglet åldras.

Vikt. Förhållandevis tungt. Det är inget som helst problem på mindre båtar men en klar nackdel på större, inte minst hanteringsmässigt.

cruising dacron sail

NPC RADIAN

En utveckling av det klassiska dacronseglet. Samma material men duken är vävd på ett sätt som gör den starkare på längden än tvären. Det gör den lämpad för så kallad radialskärning, vilket resulterar i en märkbar förbättring av formstabilitet och prestanda.

Slitstyrka och livslängd: Utmärkt. Det här är ett segel som håller i många, många år.

Prestanda: Riktigt bra när seglet är nytt, men formen förändras i takt med att det används.

Vikt. Inte lätt – men lättare än motsvarande crosscut-segel.

NPL TOUR – NorLam Xi Cruise

Nästa steg uppåt på utvecklingsstegen innebär att vi går över till laminerad segelduk. NPL TOUR är ett radialskuret segel i en duk som vi kallar Xi Cruise. Den består av ett inre lager mylarfilm och aramid, omgivet av ett lager polyester. Aramidfibern (även känd som kevlar) håller nere vikten och minskar töjningen medan det yttre lagret skyddar mot nötning, fladder och UV-ljus. Ett bra alternativ för mellanstora cruisingbåtar som vill ha bra prestanda till rimligt pris.

Slitstyrka och livslängd: Inte lika lång livslängd som dacron, men seglet åldras på ett bra sätt.

Prestanda: Ett rejält kliv uppåt jämfört med dacron.

Vikt. Medium. Klart lättare än dacron.

NPL TOUR ULTRA – NorLam Ultra-X

Seglet byggs i våra så kallade Ultra X-dukar och rekommenderas för mellanstora båtar och uppåt. Den stora skillnaden gentemot NPL TOUR är att Ultra-X innehåller UltraPE-fiber, en högmodulär och oerhört stark fiber. Duken och tillverkningsmetoden är kostsam, vilket avspeglar sig i priset, men resultatet är klart förbättrad prestanda och längre livslängd.

Slitstyrka och livslängd: Utmärkt.

Prestanda: Mycket hög, tack vare UltraPE-fibern.

Vikt. Medium.

NPL SPORT – NorLam Ultra XC

Det här är en duk som utvecklats för stora cruisingbåtar. Den liknar Ultra-X, som vi precis har pratat om, men här är även kolfiber med i mixen. Kolfiber används som bekant i en rad sammanhang där låg vikt och hög styrka är viktiga egenskaper, och det utmärker även dessa segel.

Slitstyrka och livslängd: Utmärkt.

Prestanda: Väldigt bra, på gränsen till enastående.

Vikt: Medium. Lättare än Ultra X, men för att få bra livslängd har vi byggt in mycket fibrer i konstruktionen så den är inte lätt.

Och nu… i 3D!

Så här långt har vi gått igenom våra panelsegel. De tillverkas på ganska traditionellt sätt och alla segelmakare kan erbjuda liknande konstruktioner. Men när vi börjar närma oss finalen kommer vi in på den unika 3Di-teknologin som bara vi på North Sails har tillgång till.

3Di-seglen lanserades kommersiellt 2010 och innebar ett radikalt brott mot alla tidigare kända metoder för segeltillverkning. Ett 3Di-segel är en gjuten kompositkonstruktion, och seglet byggs på samma sätt som ett båtskrov: Ren, riktad fiber mättad med en tvåkomponents härdplast läggs upp på en tredimensionell form, där det vakuumbakas under värme. När seglet härdat har det omvandlats till ett enda homogent material.

3Di-teknologin utvecklades ursprungligen för kappsegling, men idag har vi även tre cruisingmodeller som tillsammans täcker hela spannet från mindre kölbåtar till superyachts. Seglen byggs på exakt samma sätt som våra mest extrema racingsegel, men de baseras på mer rubusta material som polyester, dyneema och i vissa fall aramid.

Med 3Di ställs en del invanda begrepp och föreställningar på ända. Det klassiska motsatsförhållandet mellan prestanda och livslängd håller exempelvis på att lösas upp. Med ett 3Di-segel går det faktiskt att få båda delarna.

3Di OCEAN 330

Ett 3Di OCEAN 33o-segel byggs helt i polyester. Det är lämpligt för cruisingbåtar upp till ca 45 fot och för clubracing, shorthand-kappsegling mm i båtar upp till cirka 40 fot.

Slitstyrka och livslängd: Fantastisk. Innehåller ingen mylar så seglet kan inte delaminera.

Prestanda: Mycket bra. Inte i nivå med våra mer racingbetonade 3Di-segel, men formstabiliteten är jämförbar med ett bra membransegel från någon av våra konkurrenter.

Vikt: Medium.

3Di OCEAN 370

Någonstans kring 45 – 50 fot fot är krafterna på seglen så stora att de överstiger gränsen för vad enbart polyester kan hantera. Med 3Di OCEAN 370 kommer förutom polyester även UltraPE-fibrer in i bilden. Därmed ökar både styrkan och formstabiliteten väsentligt, samtidigt som vikten och tjockleken hålls nere. 3Di OCEAN 370 är lämpligt för båtar upp till cirka 60 fot.

Slitstyrka och livslängd: Enastående, särskilt jämför med andra segelkonstruktioner med liknande prestanda.

Prestanda: Mycket, mycket bra.

Vikt: Medium.

3Di OCEAN 700

Toppmodellen i 3Di OCEAN-familjen. Här är UltraPE grundfibern, med aramid i områden med särskilt höga krafter. Hög formstabilitet i kombination med enorm stryktålighet och lång livslängd gör detta till det självklara förstahandsvalet för båtar från 60 fot och uppåt.

Slitstyrka och livslängd: Enastående.

Prestanda: Absolut toppklass.

Vikt: Medium.

 

CONTACT YOUR EXPERT         REQUEST A QUOTE

  • #GoBeyond