North Sails LOFT NEWS

VINTERTIPS: MODIFIERA DINA SEGEL!

Seglingssäsongen är slut och våren känns kanske oändligt avlägsen. Men det är nu du lägger grunden inför 2022.

Börja med att lämna in dina segel på service, och fundera på om något av dem ska modifieras när vi ändå har dem hos oss. Vi har en rad spännande lösningar som till en rimlig kostnad kan ge ditt befintliga segel ett riktigt lyft. 

Shorthand-anpassa ditt försegel
Att kappsegla ensam eller på två ställer delvis andra krav än på kappsegling med full besättning. Inte minst när det kommer till båthantering.

Många seglar för enkelhetens skull med rullfock. Problemet är att formen på seglet blir riktigt dålig om man behöver rulla in några varv för att minska segelytan. En lösning som blir allt vanligare, framför allt på så kallade ”fockbåtar”, är istället att använda sig av ett revbart försegel. Och det fina är att du inte behöver köpa ett nytt segel. Det går lika bra att modifiera den fock du redan har. 

Det vi gör är att vi sätter in ett bindrev. På segel gjorda för förstagsprofil brukar vi också sy fast ”softhanks” längs förliket. Det gör att seglet inte åker i vattnet när det tas ner på däck. 

Enklare kan det knappast bli, och på köpet får du ett segel som är väldigt effektivt på öppna bogar. Ett stort problem med högsmala fockar är ju att de tappar formen så fort man faller av från bidevind. Men här fungerar revhornet som ett reachinghorn; genom att skota (det orevade) seglet i revhornet får du kontroll över twisten och seglet drar mycket bättre. Skillnaden är faktiskt påtaglig. 

Det här är en typ av segel som vi verkligen kan rekommendera för all typ av segling med liten besättning – oavsett om du kappseglar eller semesterseglar.  

Montera dragkedja i dina undanvindssegel
Sättning av spinnakers eller gennakers är inte alltid enkelt. Det är mycket duk som ska upp och även mycket rutinerade besättningar får ibland problem med segel som fyller innan det är hissat i topp, som snor sig eller hamnar i vattnet. 

Det där löser vi genom att sy in ett blixtlås längs ena liket. När du drar ihop dragkedjan formas hela seglet till ett långt, korvliknande paket som kan hissas i lugn och ro. När det är i topp och du drar i skot och gajar öppnar sig blixtlåset och seglet fyller.

På båtar över 50 fot är det här närmast ett måste, men vi tycker att det hör hemma på egentligen alla båtar där sättningarna känns utmanande. En ”zippad” spinnaker eller gennaker resulterar i både snabbare och säkrare sättningar, och det har man lika stor nytta av på bankappsegling i en 40-fotare som på semestern i en 33-fotare. 

Mät om seglen och sänk ditt mätetal
Segel krymper. Ganska mycket till och med. En procent låter kanske inte så mycket men det innebär att ett par år gammalt storsegel till en 40-fotare kan vara en decimeter kortare i förliket än när det var nytt. 

Det är en naturlig process och egentligen inte mycket att oroa sig för. Att seglet de facto blir mindre är istället något du kan dra nytta av. Minskad segelyta innebär att handikapptalet kan sänkas, och ambitiösa kappseglare mäter därför rutinmässigt om sina segel inför varje säsong.

Det är kanske att ta i. Men om du har ett individuellt mätbrev bör du överväga att göra det åtminstone någon gång ibland. Vi har befogenhet att mäta våra egna segel och om vi passar på att göra det när seglet är inne för service är det inte någon stor eller kostsam operation. 

  • #GoBeyond