North Sails LOFT NEWS

Zagrijavanje pred ORC Svjetsko prvenstvo

Foto: Hrvoje Duvančić – regate.com.hr

Unatoč očekivanjima da će većina hrvatske flote koja se prijavila za jedrenje na SP doći u Šibenik, to se nažalost nije ostvarilo. Zamišljeno je da se regata jedri tri dana – petak, subotu i nedjelju – i da se izađe na oba regatana polja koja će se koristiti na Prvenstvu. Međutim, par dana pred početak regate i dalje je na startnom popisu bilo samo 8 jedrilica, pa su organizatori u dogovoru s jedriličarima odustali od trodnevne regate i skratili je na samo dva natjecateljska dana.

Kako je prognozom najavljeno dosta jako jugo za cijeli vikend, skoro sve posade su obavile transfere već u četvrtak i nekoliko ih je petak iskoristilo za trening po jakom vjetru. Koliko su bili atraktivni uvjeti za jedrenje govori podatak da je jedrilica Dubrovnik po 25 čvorova juga jedrila brzinom 18 čvorova!

U subotu je flota izašla na more s nadom da će pokušati startati s prvim jedrenjem u podne jer jugo još nije bilo prejako. Ali dok se plovilo prema poziciji između Zlarina, Obonjana i Prvića, vjetar je kontinuirano jačao. Regatni odbor je preventivno savjetovao natjecateljima da se sklone u zavjetrinu Zlarinske uvale, dok su suci izašli na “brisani prostor” potencijalnog regatnog polja. Tamo ih je dočekalo vrlo valovito more, a jugo je s prosječnih dvadeset čvorova u roku od dvadesetak minuta eskaliralo na prosječnih 25 s udarima od preko 30 čvorova.

 

Po pravilima ORC-a, ne savjetuje se startanje regate po vjetru koji je jači od 22 – 23 čvora, jer tada točnost kalkulacije rezultata dolazi u pitanje. Naime, polarni dijagrami koji se dobivaju iz ORC-ovog VPP-a (Velocity Predicting Program) su između 6 i 20 čvorova stvarnog vjetra (true wind speed – TWS). Ali ako za vrijeme jedrenja plova koji je startao unutar dogovorenih limita dođe do pojačanja vjetra, a uvjeti još nisu tako loši da bi se zbog sigurnosti prekinulo jedrenje, plov se ne prekida i jedri se do kraja.

 

S obzirom na situaciju na moru RO je proglasio odgodu i pridružio se jedriličarima na Zlarinu, gdje su nakon par sati proglasili kraj čekanja i raspustili natjecatelje.

Kiša između subote i nedjelje je ugušila jugo i nedjeljno jutro je bilo lijepo i sunčano s nekoliko čvorova oštrina. Randezvous na regatnom polju je dogovoren za 11:00, a prvi start je signaliziran u 11:25.

Foto: Hrvoje Duvančić – regate.com.hr

Startalo se po 6-7 čvorova iz 195°. Flota je ugodno jedrila, a u zoni pred privjetrinskom oznakom vjetar je počeo slabiti. Srećom bilo ga je dovoljno da se jedrilice neprekidno kreću i da su jedra napuhana. Regatni odbor ne prekida jedrenje i to se kasnije pokazuje dobrom odlukom, jer se nakon desetak minuta vjetar vraća i sve jedrilice uspješno dolaze do cilja. Čak i posada Blue Chipa može biti zadovoljna ishodom, jer je ova jedrilica imala najviše problema s vjetrom, ne ulazi u cilj u grupi s ostalima, ali nakon korekcije rezultata zauzima 5. mjesto.

U rezultatima se može vidjeti da je i u ovom i u idućem jedrenju uz jedrilicu X-Cite oznaka DNC. Oni su se u subotu vratili u Biograd, a svoju odluku su donijeli na osnovu kombinacije vremenske prognoze po kojoj se u nedjelju nije trebalo održati ni jedno jedrenje i umora posade koja se par dana ranije vratila s Kornati Cupa.

Nakon blage korekcije regatnog polja, jer je vjetar za desetak stupnjeva otišao u lijevo, krenuo se s drugim jedrenjem. Start je bio točno u 13 sati, a vjetar je sad već pojačao na preko deset čvorova.

Koliko brže se jedrilo vidi se u usporedbi realnih vremena ulaska u cilj. Razlike su u prosjeku bile oko 25 minuta!

Ovog puta je vjetar imao ravnomjeran pritisak po cijelom regatnom polju i nije se ponovila situacija kao sat ranije kad je Dehler ostao iza sviju. Ovog puta je ušao kao predzadnji realno, ali nakon korekcije odnosi pobjedu. Odmah iza njega završavaju pobjednici prvog plova, domaća ekipa s Anđele X.

Također je veliku razliku u rezultatima napravila i ekipa jedrilice Dubrovnik. Oni su u prvom plovu nakon korekcije završili na 7. mjestu, dok su u drugom plovu finiširali kao 4. Za razliku od njih posada Mareusa je bila konstantno dobra i knjiži drugo i treće mjesto. Polar iGringo su također dosta oscilirali nakon korekcije, dok je Munjek po matematičkom modelu trebao biti mnogo brži u oba plova.

I pokušan je još jedan plov. U 14:30 se startalo po sad već jakom oštrinu. U međuvremenu su se skupili i oblaci nošeni burom, tako da je bilo za očekivati da će doći do neke značajnije promjene situacije. Do tog preokreta dolazi već za vrijeme završetka jedrenja prve krme, kad vjetar kreće sa značajnim pomakom u lijevo. Do toga dolazi toliko brzo da RO ne stiže reagirati s “Charlijem” i nema drugog izbora do označavanja prekida jedrenja.

Kako se to desilo par minuta prije 15 sati – vremenskog ograničenja – regata se mogla proglasiti završenom!

  • #GoBeyond