North Sails LOFT NEWS

NORTH SAILS LANCEERT REVOLUTIONAIR DACRON PRODUCT VOOR TOERZEILERS

3Di NORDAC: Het Dacron Toerzeil opnieuw uitgevonden

North Sails, wereldwijd marktleider in het produceren van zeilen voor zowel toerzeilers als wedstrijdzeilers, lanceert de nieuwste toepassing van hun 3Di technologie – een revolutionair toerzeil gemaakt van 100% polyestervezel; Dacron. 3Di NORDAC is een innovatief product dat voortvloeit uit het combineren van de gepatenteerde 3Di mal-technologie en het duurzame en betaalbare Dacron zeildoek. Speciaal voor kleine tot middelgrote toerzeilboten, maakt 3Di NORDAC van polyestervezel prachtige naadloze zeilen uit één stuk, die uitermate sterk en duurzaam zijn.

Dan Neri, de CEO van North Sails: “Wij geloven dat de kwaliteit van onze zeilen direct een positieve invloed heeft op de beleving van de tijd die onze klanten aan boord doorbrengen. Dit geldt voor zowel dagzeilers, kustzeilers als voor toerzeilers en wedstrijdzeilzeilers op zee. We hebben gekeken naar onze producten voor toerzeilers en kustzeilers en zagen daar ruimte voor productverbetering. Door ons 3Di composiet constructieproces te combineren met de eigenschappen en de fraaie uitstraling van het traditionele Dacron, kunnen we klassieke witte zeilen aanbieden met een vaste aerodynamische vorm, die ook met hardere wind mooi vlak te trimmen zijn.”

Zeilen worden al honderden jaren lang gemaakt van geweven polyesterdoek. De afgelopen 60 jaar heeft Dacron (geweven polyester) bewezen het meest geschikte materiaal te zijn voor toerzeilen door de lage kosten en het feit dat de zeilen lang meegaan. Lang voordat de kwaliteit van het zeildoek is aangetast verlezen deze geweven zeilen echter eerder hun vorm, wat de performance levensduur beïnvloedt. 3Di NORDAC maakt gebruik van een composiet proces waardoor de zeilen langer hun vorm behouden en structureel langer meegaan. De zeilen ‘reageren’ snel en zijn dus eenvoudiger te trimmen. Dit geeft toerzeilers meer controle geeft over hun boot, een belangrijk aspect van de zeilervaring met North Sails.

Het gepatenteerde 3Di proces van North Sails transformeert polyester kunststof vezels tot enkelvoudige draden, geïmpregneerd met thermogehard epoxyhars. Naast elkaar vormen deze draden een ultra dunne film. Deze films worden vervolgens in verstelbare 3D mallen gevormd tot een uniek zeil. 3Di NORDAC zeilen zijn gemaakt van 100% polyestervezel, thermogehard polyesterhars en een stevige polyester beschermlaag. De zeilen hebben de eigenschappen van een composiet structuur, zijn rekvast en bestand tegen krachten in alle richtingen.

Bill Fortenberry, marktsegment manager bij North Sails, stelt: “De 3Di NORDAC technologie is efficiënter in productie en in materiaalgebruik, de zeilen gaan structureel langer mee, ze zijn sterker, UV bestendig, rekvast en ze kunnen tegen een stootje. Het varen met deze 3Di NORDAC zeilen geeft een optimale zeilervaring met meer controle op trim, helling van de boot, roerdruk en koersvastheid. Bovendien heeft het witte zeildoek dezelfde fraaie uitstraling als traditionele witte zeilen. Met 6o jaar ervaring in het ontwikkelen van Dacron zeilen heeft North Sails alle kennis en expertise op het gebied van het vervaardigen van de beste racezeilen ter wereld gebundeld in dit nieuwe product.”

  • #GoBeyond