North Sails LOFT NEWS

Agosto 21, 2018

KAN MAN KAPPSEGLA MED 3Di NORDAC-SEGEL?

Svaret är ja. Eller nej. Eller kanske nja. Det beror lite på vad du har för båt och vad du har för ambitioner med din kappsegling.

Sandhamn Open 2018. Team Pro4u spikade vartenda race – med en 3Di NORDAC-fock utvecklad för cruising. Foto: Karlberg Marine Photo

3Di NORDAC, som lanserades i juni förra året, är ett prestandasegel men det är mer inriktat mot cruising än kappsegling. Det byggs på exakt samma sätt som seglen som används i Americas Cup och Volvo Ocean Race, och är alltså ett formgjutet kompositsegel helt utan någon film. Skillnaden ligger helt på materialsidan: 3Di NORDAC är baserat på polyesterfiber istället för kevlar eller kolfiber.

Frånvaron av exotiska fibrer har två stora fördelar. Den ena är att seglet får en oöverträffad slitstyrka och livslängd. Den andra att priset kan sänkas rejält jämfört med våra mer avancerade 3Di-modeller. Nackdelarna är att seglet blir lite tyngre, att det inte blir lika stumt och att det inte håller sin form lika länge.

Men detta är alltså jämfört med världens lättaste och stummaste segel. På rätt nivå och på rätt båt är 3Di NORDAC ett kanonbra kappseglingssegel. Det har faktiskt redan skaffat sig ett par fina meriter.

Team Pro4u – med Patrik Forsgren i spetsen – är regerande europamästare i ORCi och vann nyligen brons på VM i havskappsegling i Haag. De har en omfattande segelgarderob bestående av svarta och grå 3Di-segel byggda i kolfiber, kevlar och dynema. Men de har också en uppsättning vita segel, bland annat en 3Di NORDAC-fock. Tanken är att dessa framför allt ska användas för cruising och transportsegling. Det blir för övrigt en hel del av den varan: Under 2018 har båten körts tur och retur mellan Stockholm och Marstrand, ner till Kiel och därefter till Haag och sedan hem till Stockholm igen.

Under VM fick NORDAC-focken ligga kvar på bryggan. Men på hemmaplan har den ibland använts även på kappsegling, bland annat på SM i Marstrand och på Sandhamn Open. Focken är designad för vindstyrkor på cirka 15 knop, och det gör att den lite högre vikten egentligen inte spelar någon roll. Seglet är fortfarande relativt nytt och formen ligger där den skall. Och seglet är snabbt; på Sandhamn Open spikade Team Pro4u varenda delsegling. Men visst. Om du verkligen satsat hårt på kappsegling är 3Di NORDAC knappast ett segel för dig. Vi andra produkter som passar bättre. Men om du har en båt som inte är större än sisådär 30-33 fot och främst ägnar dig åt klubbracing och SRS-tävlingar, då är 3Di  NORDAC faktiskt ett riktigt bra val.

  • #GoBeyond