North Sails LOFT NEWS

UPPSNACK INFÖR GOTLAND RUNT OCH SHORTHAND-VM

På söndag startar Gotland Runt. Att ORC Double Handed Worlds seglas parallellt på samma bana höjer temperaturen ytterligare.

📸 Anders Dahlsjö

Inte mindre än 225 båtar är anmälda till årets Gotland Runt. KSSS hade hoppats på runt 40 deltagare på shorthand-VM men det blev över 80. Det innebär att regattan totalt samlar över 300 båtar från 14 länder. Fantastiskt kul!

Om vi tittar lite närmare på VM-fältet kan vi konstatera att minsta båt är en Mini Transat på 21 fot, att den största är en Shogun 50 och att påfallande många ligger i spannet 30-36 fot. När detta skrivs är det ännu oklart hur klassindelningen ser ut, men gissningsvis blir det tre klasser. 

Det känns inte meningsfullt att försöka utse några förhandsfavoriter. Men ur ett svenskt och nordiskt perspektiv finns det några besättningar som är värda att ha lite extra koll på. Anders Dahlsjö och Martin Strömberg i nya Z30+ är ett exempel. Team Pro4u, med Patrik Forsgren som skeppare, är ett annat. Patrik är en Sveriges allra mest framgångsrika havskappseglare och båten är mycket väl optimerad för ORCi.  

Sunfast 3300:an Hyrrokkin med skepparen Sigmund Hertzberg från norska Tönsberg är ytterligare ett ekipage att ha under uppsikt. Båten är specifikt utvecklad för shorthand-segling, och de har förberett sig mycket väl inför VM. Att de var trea totalt på årets Raymarine2star och fyra på Kolfibedrrodret visar att de kan segla bra i Stockholms skärgård. 

Och det kan visa sig vara väldigt viktigt. Starten för Gotland Runt och VM går nämligen precis utanför Gröna Lund. Tävlingen inleds alltså med inomskärssegling ut till Sandhamn. Sträckan är knixig och utmanande även för lokala seglare, och det ska bli intressant att se hur de utländska deltagarna hanterar det här. En del kommer ju från länder där det knappt finns skärgård över huvud taget. 

Vi är förstås på plats både inför och under Gotland Runt – om du behöver hjälp med service eller reparationer är det bara att kontakta oss. Martin Angsell och Anders Lewander från North Sails Stockholm är för övrigt med på VM i varsin båt. Martin seglar Shogun 50 tillsammans med Anna Drougge, och Anders seglar Bénéteau Figaro 3 i par med Linnea Floser. Båda båtarna har lite nischade egenskaper, men om någon av dem får sitt favoritväder har de potential att gå långt.  

Vill du ta en titt på tävlingsbåtarna så ligger de fram till starten på ett stort eventområde vid Vasahamnen. Själva seglingarna följs nog bäst digitalt. KSSS kommer exempelvis ha en Youtube-baserad Gotland Runt-Studio med uppdaterade nyheter två gånger om dagen.

  • #GoBeyond