North Sails LOFT NEWS

NÅR DET ER TID TIL AT LÆGGE SEJLENE VÆK FOR VINTEREN

Vinteropbevaring og sejlpleje er nøglen til at forlænge dine sejls levetid

Hos North Sails får du selvfølgelig gode råd om opbevaring af sejl. Vi deler vores bedste tip nedenfor for at sikre at dine sejl forbliver i topform til næste sæson.

Med vinterens komme er det at sætte båden på land og pakke udstyret sammen efter endt sæson en del af at have båd her i Danmark. Og at gøre tingene rigtigt er meget afgørende for en god og ubesværet start på den nye sæson til foråret, når det varmere vejr vender tilbage.

Her et par tips baseret på vores egne erfaringer, som du skal huske på, når du forbereder dig på at opbevare dine sejl over vinteren.

Tørre

Først og fremmest skal dine sejl være helt tørre, før du lægger dem væk. Det gælder også for kortvarig opbevaring og er meget vigtigt, når du opbevarer sejlene i længere tid. 

  • Fugt vil tilskynde vækst af skimmelsvamp og mug og forårsage at dine sejl bliver jordslåede.
  • Soltørring fungerer rigtigt godt, men for meget sol kan give UV-skader.
  • Læg ikke sejlene væk mens de er fugtige eller fulde af salt. Saltet tiltrækker og bevarer fugt. 

Ingen af disse ærgerlige forhold er dækket af producentens garantier for sejl eller sejldug. Efterfølgende rengøring fjerner sjældent alle pletterne fra skimmelsvamp, ligesom rengøring heller ikke kan fjerne afsmitning af farverne i en spiler.

Skimmelsvamp (jordslag) og farveafsmitning er grimt, men det reducerer ikke sejlets performance. Langvarig eksponering af fugt vil dog skade dine sejl mere end blot på udseendet, såsom beskadigelse af limen, imprægneringer og coatingen på og i sejldugen. Fugt kan “hydrolysere” komponenterne i sejldug og kan over tid få sejlet til at gå fra hinanden.

Rene

Som alt andet holder sejl også længere, hvis man holder dem rene. Snavs beskadiger uden tvivl sejldugen – somme tider gennem kemisk interaktion og somme tider ved mekanisk slidtage. F.eks. fungerer tørre saltkrystaller indlejret i sejldugen som små file, der slider på fibre og film. Rene sejl holder længere og performer bedre, især når sejlet bliver ældre.

Så hvordan rengøres sejlene korrekt og effektivt? Til den grundlæggende rengøring, kan de fleste sejl materialer klare en kombination af vand med lidt mild sæbe eller Rodalon, meget blid skrubning med hånden eller en blød børste og rigeligt ferskvand til at skylle med. Og som nævnt ovenfor er grundig tørring efter vask afgørende.

Men er sejlet meget beskidt og jordslået, er mere aggressive foranstaltninger nødvendige for at fjerne pletter. Nogle typer fiber/film/resin er meget robuste og modstår eksponering for kemi og mere hårdhændet håndtering. Andre materialer er mere skrøbelige overfor specifikke eksponeringer. Og så bliver det kompliceret! At fjerne en fedtplet på et vævet dacron sejl er meget forskellig fra at fjerne en rustplet på et laminat sejldug eller skimmelsvamp i et materiale med høj tæthed. Vi anbefaler, at du får en professionel til at rense det du ikke selv kan klare med sæbevand. Hos North Sails samarbejder vi med forskellige firmaer som er specialister i at fjerne snavs og skimmelsvamp. Så lad os se på sejlet, hvis vand og sæbe ikke er nok…

Et par hovedregler, der er vigtige at huske (men langt fra alt hvad du behøver at vide, før du fortsætter):

  • Vær meget forsigtig med blegemiddel (klorin eller lignende). Nogle plastmaterialer har en høj tolerance overfor blegemiddel (polyester, aka dacron), mens andre straks går i opløsning ved kontakt med små mængder (blegemiddel er meget skadeligt overfor blandt andet Kevlar/Aramid fibre og nylon).
  • Vær forsigtig med at bruge andre rengøringsmidler end et mildt rengøringsmiddel som opvaskemiddel. Nogle gange kan rustfjernere og lignende gøre det tilsigtede job pænt. Men når den type produkter ikke er egnede til det rensede materiale, kan katastrofen ramme hurtigt (og det kan blive dyrt!).
    Sejl til kapsejlads kan rengøres med en simpel skylning med vand og derefter tørre.
  • Skyl aldrig en nylon spiler i en klorfyldt swimmingpool (ja, det sker desværre ofte).
📸 Michael Egan / Egan Images

Reparation

Et rent sejl er utvivlsomt rart at have – men det er ikke til meget glæde, hvis sejlet kræver reparation for at være fuldt funktionelt. At få foretaget nødvendige reparationer inden vinteropbevaring, er det rigtige at gøre. Det er lidt som “husk at bruge tandtråd hver dag” eller “undgå for meget sukker”: det er lettere sagt end gjort. Men det vil betale sig (ligesom at bruge tandtråd og at begrænse indtaget af sukker, selvfølgelig). Sejlvask er en glimrende mulighed for at inspicere og identificere nødvendige reparationer, uanset om du selv foretager rengøringen eller får en sejlmager til det.

Opbevaring

Vi ser desværre mange eksempler på skader påført af mus, når sejl opbevares på loftet eller i udhuset. Så det er vigtigt at vurdere om stedet er sikkert og der ikke kan komme uventet besøg af mus eller andre gnavere, men en god måde at holde mus ude af dine sejlposer starter med rene og tørre sejl. Sørg for at der ikke er salt på dine sejl eller sejlposer (dette er også et godt tidspunkt at fjerne salt og snavs fra lynlåsene). Hvis du ruller og pakker dine sejl på din græsplæne, skal du sørge for, at der ikke er blade eller græs i de foldede sejl. Opbevar dine sejl et sted, hvor små dyr ikke kan nå dem. En spiler er særligt attraktivt for gnavere, da det både fungerer som et måltid og godt redemateriale. Hvis muligt kan man hænge sine (rene og tørre) spilere fra liner fastgjort til loftsbjælkerne i sin kælder eller garage i stedet for at lade dem ligge på en hylde eller på gulvet.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål om opbevaring af sejl!

📸 Urban Haglin
  • #GoBeyond