North Sails LOFT NEWS

DE BEDSTE SEJL TIL CRUISING

North Sails har sejl til alle slags sejlere

For et stykke tid siden skrev North Sails sejldug-ekspert Tom Davis artiklen “Hvilke sejl er de bedste til klubkapsejladser”. Så det er kun logisk at følge op med en tilsvarende artikel om cruising. Lær om forskellen mellem sejl til klub-kapsejlads og sejl til cruising og tursejlads samt de muligheder du har, når det handler om at finde det helt rigtige sejl til dine behov.

Er sejl til Klub-kapsejlads og sejl til cruising det samme? Nej, og i denne artikel vil vi forklare hvorfor. Klub-kapsejlads har et snævert anvendelsesområde sammenlignet med den enorme variation af cruisingsejlads. Så modsat artiklen om sejl til klub-kapsejlads (hvor blandt andet størrelse og facon på sejlet blev diskuteret), vil vi her nøjes med at tale om materialer. Tom har flere årtiers erfaring i sejldugbranchen og siger at emnet Sejldug-materialer indeholder stof til mere end blot en enkelt artikel.

Hvilken sejldug skal jeg vælge?

Med panel sejl til kryds og bidevind, tilbyder vi en tætvævet NPC CROSS-CUT, NPC RADIAN, NPL SPORT og NPL TOUR. Nu skal vi så også tage det nye udvalg af 3Di-støbte sejl med i overvejelserne; vores 3Di OCEAN produktserie som er bygget af tre typer 3Di-materialer, til både af forskellige størrelser: OCEAN 330, OCEAN 370 og OCEAN 700. Og vi må ikke glemme at 3Di ENDURANCE-serien repræsenterer et “crossover” zone med sejl der er egnet til både cruising og kapsejlads.

Og så er der de vævede nylonmaterialer, Code sejls laminater og 3Di Downwind mulighederne at vælge imellem når man overvejer en asymmetrisk eller symmetrisk spiler.

Er der nogen der behøver alle disse valg? Nej. Men alle gør.

En 22 fods turbåd og en 22 meters yacht kan hver især blive matchet med det ideelle materiale fordi der er for mange muligheder for begge. Tricket er at tage en snak med din sejlmager for hurtigt at indsnævre udvalget af sejl duge til måske to fornuftige muligheder, baseret på dine krav. Herefter kan du slappe af og nyde hele processen med at beslutte nøjagtigt, hvad der er bedst for dig af materiale, overlappet på din genua, kappens størrelse på storsejlet, antal sejlpinde, farve og så videre. Dette kan og bør være sjovt.

Hvad du bør overveje når du indkredser dine muligheder:

  • Dit budget
  • Dine forventninger til hvor lang tid et sejl skal holde
  • Dine forventninger til sejlets facon når sejlet bliver ældre
  • Den lavest mulige vægt af sejlet hvis ovenstående kriterier bliver mødt

North Panel Sejldug

Lad os blive ved sejl til kryds og bidevind for nu og begynde med panelsejl (paneler af sejldug er skåret fra ruller af dug) hvor udgangspunktet er vævet polyester, ofte kaldet “Dacron”. Polyestergarn er et godt all-round produkt på små til mellemstore både. Det er modstandsdygtigt overfor slid, sol og vind. Det er relativt stærkt og ikke særligt strækbart. Og prisen på Dacron er i den lave ende. Lad os opsummere i en punktliste:

NPC CROSS-CUT – Tæt vævet Cross-cut Dacron sejl

Budget: Når prisen skal være så lav som muligt, er et NPC Cross-Cut sejl det rigtige valg.
Holdbarhed: Disse sejl forbliver intakte, selv efter mange sæsoners brug.
Sejlfacon: Rimelig som nyt men faconen i sejlet ændrer sig meget med tiden.
Vægt: Ikke let. Det er ikke et problem på mindre både men meget mærkbart i takt med at båden bliver større.

cruising dacron sail

NPC RADIAN – Radian Warp-Oriented Dacron Sejl

NPC RADIAN er en forbedret version af dacron panelsejlet. Paneler kan være radialt orienteret i disse sejl, hvilket giver en markant forbedring af sejl faconen.

Budget: Stadigvæk en relativ lav pris, prisen på Radian er kun en smule højere end på NorDac.
Holdbarhed: Disse sejl forbliver intakte, selv efter mange sæsoners brug.
Sejlfacon: Rimelig som nyt men forvent nogen faconændringer med tiden.
Vægt: Ikke let – men lettere end et crosscut dacron sejl.

North Panel Laminat

Vi bliver ved sejl materialer og panel sejl til bidevind sejlads; næste niveau af materialer er lamineret dug (på North-sprog hedder det NorLam). Laminater giver mulighed for at reducere sejlets vægt, forbedre sejlfaconen samt inkorporere high modulus (lavt stræk) og stærke fibre samt polyester i form af både tråde og film. Når laminat sejldug er designet og produceret korrekt, er det meget holdbart samtidigt med at sejlet har en fornuftig vægt, hvilket resulterer i en rigtig god sejlfacon.

NPL TOUR & TOUR ULTRA

Xi Cruise serien er rettet til mellemstore turbåde, som både søger et kompromis mellem prisniveau og sejl præstation. Xi Cruise serien består af lag af vævet polyester udenpå og polyesterfilm og aramid fibre indeni. Det ydre polyester lag beskytter aramid tråden mens aramid -indholdet reducerer buler og stræk.

Budget: Medium prisniveau
Holdbarhed: Ikke helt så lang en levetid som vævet dacron men sejlet ældes pænt.
Sejlfacon: Rigtig godt som nyt med moderate ændringer med tiden.
Vægt: Medium – på større både er vægtreduktionen en betydelig forbedring sammenlignet med dacron.

NPL TOUR ULTRA – NorLam Ultra X

Ultra X-serien kan fås til mellemstore og helt op til kæmpestore turbåde. Den store forskel mellem Xi Cruise (beskrevet ovenfor) og Ultra X, er brugen af UltraPE fiber i Ultra X. UltraPE giver en noget nær ideel ydeevne af fibrene, med meget høj modulus og styrke, sammen med bemærkelsesværdig robusthed og modstandskraft overfor UV, slid m.m.Vi væver UltraPE ind i laminatdug og vi pakker godt med fiber ind i dugen. Det er ikke en billig tilgang, men det resulterer i forbedret ydelse og forlænget levetid for sejlet.

Budget: Højere prisniveau.
Holdbarhed: Fremragende
Sejlfacon: Rigtig god da der er en stor mændge UltraPE i materialet.
Vægt: Medium

NPL SPORT – NorLam Ultra XC

Tag alt fra ovenstående beskrivelse af Ultra X og tilsæt carbonfibre. Jeg vil gå ud fra at alle kender til carbonfibre i betragtning af det bliver brugt i racerbiler, cykler, der ser ud til at veje næsten intet, 80 fods både, der ser ud til at veje næsten intet, og stort set hvert cool højtydende produkt, der ser ud til at veje næsten intet. North Sails har lamineret UltraPE med carbonfibre i cruising sejldug til større både i mere end 25 år og resultatet er stadig bemærkelsesværdigt.

Budget: Højt prisniveau.
Holdbarhed: Fremragende.
Sejlfacon: Rigtig god, nærmende sig fremragende.
Vægt: Medium (Lettere end Ultra X, men man skal stadig pakke en stor mængde fibre ind for holdbarhed).

Og nu… i 3D!

Vi har for nylig kodificeret en komplet serie 3Di-produkter, der specifikt er lavet til turbåde under serienavnet OCEAN. Et vigtigt element ved at identificere denne linje var introduktionen af en ny 3Di “materialetype” – 3Di OCEAN 370. Lad os grave lidt dybere i, hvad der gør 3Di OCEAN ideelt egnet til cruising, i en lignende materialebaseret kontekst som den for panelsejl ovenfor.

Men først, hvis du ikke er klar over forskellene mellem 3Di og panelsejl (eller 3Di og “strengmembran” -produkter), kan du kigge på vores materialeside for at få flere oplysninger om forskellen i sejlmaterialetyper. 3Di repræsenterer et teknologisk spring i niveau inden for produktion af sejl. Det er en mere kompleks og derfor dyrere måde at fremme sejlproduktionen på.

For tursejlere har denne kompleksitet åbenlyse fordele: bedre sejlfacon i sejl med lettere vægt og ingen nedgang i holdbarheden. Bør enhver tursejler så glemme alt om panelsejl som en mulighed i betragtning af 3Di’s overordnede overlegenhed? Nej. Panelsejl forbliver et væsentligt valg af alle de ovenfor nævnte grunde; og afhængigt af dine prioriteter og dit budget, også en god mulighed for mange sejlere.

3Di OCEAN 330

Alle fordelene ved NORDAC polyester som beskrevet ovenfor og forbedret med teknologien fra 3Di – det er OCEAN 330. OCEAN 330, oprindeligt kaldet 3Di NORDAC, får mest muligt ud af polyesterfibrene i upwind sejl.

Budget: Medium prisniveau i forhold til dacron sejl, lavt i forhold til 3Di.
Holdbarhed: Fremragende.
Sejlfacon: God (rigtig god, hvis ikke fremragende i forhold til vævet polyester sejldug).
Vægt: Medium (ikke let, en masse fiber i form af filament er pakket ind i disse sejl).

3Di OCEAN 370

OCEAN 370 bringer UltraPE ind i blandingen sammen med polyester, hvilket øgerstyrken markant og forbedrer strækydelsen. Der er et størrelse / belastningspunkt med 100% polyestersejl, hvor sejlene bliver for store, og vægten til virkelig begynder at skade bådens ydeevne. Disse sejl er vanskelige at håndtere og opbevare. Ocean 370 træder til, hvor Ocean 330 ikke kan – omkostningseffektivt, mens det pænt balancerer egenskaberne ved sejlspræstation og forlænget levetid.

Budget: Medium.
Holdbarhed: Fremragende.
Sejlfacon: Rigtig god sammenlignet med de konkurrerende muligheder indenfor tursejl.
Vægt: Medium.

3Di OCEAN 700

OCEAN 700 er en ideel løsning til større både med sejl med en større belastning. UltraPE er den primære filament / fiber type, med aramid, der i rette mængde indføres i sejlets maksimale belastningszoner. Ocean 700 er stærkt, med lavt stræk og konstrueret til at mange års brug. Det er referencestandarden for mellemstore både til superyachts.

Budget: Medium.
Holdbarhed: Fremragende.
Sejlfacon: Rigtig god.
Vægt: Medium.

Dette beskriver hele vores udvalg af sejl til turbåde. Vores North Sails repræsentanter har ekspertisen til at guide dig til det helt rigtige sejl inden for dette store udvalg. Hvis du både vil sejle kapsejlads og tursejlads, giver 3Di ENDURANCE-serien den perfekte kombination af facon, vægt og ydeevne, som kapsejlere søger. Og vores hardcore kapsejlads produktserie, 3Di RAW, leverer fart som ingen andre sejltype kan. Hold øje med en opdatering om de bedste materialevalg til spiler og gennaker, uanset om du vil sejle tur- eller kapsejlads.

 

Kontakt os i dag         Få et tilbud

  • #GoBeyond